Foto: Vid Voršič
Minuli konec tedna se je znotraj obzidja ormoškega gradu odvila prva izdaja Grossmannovega festivala fantastike in stripa. Že prvi festival je poskrbel za nagrade najboljšim v tej umetnosti.

Na Grossmannovem festivalu fantastike in stripa so se zvrstile številne razstave, pogovori, predavanja, filmske projekcije in delavnice. Obiskovalci so tako lahko pobliže spoznali svet fantastike in stripa ter nekatere izmed vidnejših ustvarjalcev.

Na pogovorih in z razstavami svojih del so se predstavili striparji Zoran Smiljanić, Izar Lunaček in Ivica Stevanović, publika pa je lahko uživala v branju stripa Alan Ford ekipe Radia Študent in se pomerila v znanju v fantastičnem kvizu.

Na festivalu so z zanimivimi predavanji s fantastično tematiko navdušili Milena Benini, Marko Fančović, Aleksandar Žiljak, Nikica Gilić, Željko Luketić in Simon Habjan, v živo je potekal podkast ekipe O.B.O.D., izpeljana je bila zelo uspešna okrogla miza o Peščenem Planetu Franka Herberta, na ogled so bile številne filmske projekcije, med njimi hrvaška ZF uspešnica Moj dedi je padel z Marsa in finski superherojski film Rendel.

Že 1. Grossmannov festival fantastike in stripa je poskrbel za nagrade najboljšim v tej umetnosti. Nagrajenci so Zoran Smiljanić, Milena Benini in Andrej Ivanuša.

Zoran Smiljanić

Zoran Smiljanić je prejel častnega hudega mačka za izreden prispevek k stripovski umetnosti.

»V veliko čast nam je podeliti našega prvega častnega hudega mačka za izreden prispevek k stripovski umetnosti enemu najbolj prepoznavnih in originalnih, vsekakor pa najbolj filmskemu od vseh slovenskih striparjev Zoranu Smiljaniću,« so povedali organizatorji Grossmannovega festivala fantastike in stripa.

Smiljanićevi naslovi 1945, 1943, Hardfuckers in Meksikajnarji so gotovo znani tudi zunaj kroga ljubiteljev stripa.
 

Zoran Smiljanić (Foto: Vid Voršič)

Milena Benini

»Nagrado hudi maček za izreden prispevek k žanru znanstvene fantastike in fantasyja prejme Milena Benini, hrvaška pisateljica, prevajalka, teoretičarka in urednica, ki je s svojim večdesetletnim delom na področju spekulativne fikcije zadolžila svoje spoštovalce v vseh državah naše regije,« so povedali organizatorji Grossmannovega festivala fantastike in stripa.

Milena Benini (Foto: Vid Voršič)

Andrej Ivanuša

Pisatelj, založnik, urednik, novinar in filatelist Andrej Ivanuša je prejel častnega hudega mačka za življenjsko delo v žanru znanstvene fantastike in fantasyja.

»Vsepovsod je spoštovan kot izreden sogovornik in odličen poznavalec sveta fantastike. Njegova zasluga za popularizacijo znanstvene fantastike in fantasyja je neizmerna in skupaj s še nekoliko entuziasti je skozi trdo delo vzpostavil temelje tega žanra,« so povedali organizatorji Grossmannovega festivala fantastike in stripa.

Andrej Ivanuša (Foto: Vid Voršič)

Ekipa Grossmannovega festivala fantastike in stripa že snuje drugo edicijo festivala in obljublja, da bo tista še bolj fantastična in stripovska od premierne.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice