Evropski denar beži stran od Podravja. Projekt samooskrbe s pitno vodo za celotno regijo je pod vprašajem.

Veliki projekt celotne podravske regije za vodooskrbo s pitno vodo je vprašljiv. Župani 41 občin regije so projekt nameravali uvrstiti v dogovor za razvoj regij in tako zanj pridobiti evropski denar, a to očitno ne bo možno. Projekta namreč ni med enajstimi okoljskimi projekti, ki se bodo izvajali v trenutni finančni perspektivi.

Župani ogorčeni

Projekt celotne regije država načeloma podpira. A na zadnjem delovnem sestanku naj bi županom pojasnili, da ga zaradi pomanjkanja denarja ne morejo vključiti v finančno perspektivo. Župani temu nasprotujejo in zahtevajo nadaljnja pogajanja.

»Mogoče smo naredili premalo, da bi priznali pomembnost tega projekta tam, kjer odločajo o denarju,« je na kolegiju dejal kidričevski župan Anton Leskovar in ostale pozval, da združijo svoje moči.

Za okoljske projekte 250 milijonov evrov

Kot poroča STA, je okoljska ministrica Irena Majcen ob srečanju s ptujskim županom Miranom Senčarjem povedala, da je v predvideni finančni perspektivi za okoljske projekte na voljo 250 milijonov evrov. Večina jih bo namenjenih za enajst projektov, ki se niso uspeli izvesti v preteklem obdobju. Po njenem mnenju, bi bilo obljubljati denar za projekt, ki še ni pripravljen za izvedbo, neresno.

»Sedanja finančna perspektiva traja do leta 2020 in šele potem pridejo priložnosti za nove projekte.«

Fištravec: »Slovenija nima več regionalne politike"

Kritičen do ministrstva je tudi župan Maribora Andrej Fištravec. Kot že večkrat je poudaril, da ne le podravske občine, pač pa tudi občine na ravni vseh treh združenj, že ves čas trdijo, da Slovenija nima več regionalne politike. To najbolje kaže prav primer tega projekta, ki je bil samo eden izmed množice, ki so jih pripravili za potrebe regionalnega razvoja Podravja.

»Država praviloma ni sprejela niti enega projekta regionalnega razvoja in si je preprosto prilastila denar regionalnega razvoja ter ga odtegnila regiji in občinam,« je dejal mariborski župan.

Okoljska škoda in slabša kakovost življenja

Na Mariborski razvojni agenciji konkretnejših informacij še nimajo, a so realni, da v primeru, da ne bo zagotovljenega dodatnega denarja za nove projekta, po vsej verjetnosti dotični projekt Podravja ne bo izvedljiv. Po besedah vodje za regionalni razvoj Borisa Keuca bi v tem primeru Podravje utrpelo večjo okoljsko škodo.

Povečala bi se nevarnost za ohranitev vodnih virov in nevarnost za zdravje ljudi.

V primeru, da bi v regiji ostali brez gradnje nujno potrebnih čistilnih naprav in zagotovitve zdravstveno ustrezne vode, bi po njegovem mnenju to bistveno vplivalo na kakovost življenja. Poleg tega pa še na atraktivnost regije in posledično še na turistični del gospodarstva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice