Zvon v ptujskem mestnem stolpu (foto: Sandi Kelc).
Na Ptuju je že več let govora o tem, da bi mestni stolp morda lahko odprli za javnost in tako obogatili turistično ponudbo mesta. Nedavno je bil k temu cilju storjen še en droben korak.

Ptujski mestni stolp je, takoj za Ptujskim gradom, drugi najvidnejši poudarek na veduti najstarejšega slovenskega mesta. Opečnat stolp je visok 56 metrov, krasi pa ga čebulasta streha.

Pozidali so ga že v času gotike, leta 1556 pa je ptujska mestna oblast naročila italijanskemu gradbeniku Antoniu de Pivo na mestu starega stolpa postaviti novega.

Prvotno je stolp obsegal pet etaž in bil prekrit z dvokapno streho, po požaru leta 1705 so zaradi varnosti stolp za eno nadstropje znižali. Takrat je stolp tudi dobil današnjo čebulasto streho. Mestna oblast je stolp kasneje podarila cerkvi, saj je leta 1684 zgorel cerkveni zvonik na sosednji cerkvi svetega Jurija.

Ptujski mestni stolp na Slovenskem trgu 14 ima čisto 'svojo' parcelo, ki meri 1.797 kvadratnih metrov. Po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije je vrednost parcele s stavbo ocenjena na 79.043 evrov. Stolp je skupaj s proštijsko cerkvijo svetega Jurija v lasti Nadžupnije svetega Jurija Ptuj.

Obiskovalci do razgledne točke stolpa doslej še niso mogli dostopati

Ptujski mestni stolp je bil v 90. letih prejšnjega stoletja po dogovoru z Nadžupnijo svetega Jurija v uporabi za dejavnost Turistično-informacijskega centra mesta Ptuj, občasno pa tudi za galerijsko dejavnost v dveh medetažah z vhodom na vzhodni strani stolpa. Danes je v pritličju stolpa knjigarna in prodajalna spominkov.

Do višjih etaž in razgledne točke stolpa pa obiskovalci, vsaj kolikor nam je uspelo izvedeti, doslej še nikoli niso imeli dostopa. Govorice, da bi se to v kratkem lahko spremenilo, smo preverili.

V ostenje mestnega stolpa so vzidani antični spomeniki s Ptuja in okolice.

Pred leti je zamisel obstala, kako bo tokrat?

Pater Andrej Feguš iz Nadžupnije svetega Jurija Ptuj je poudaril, da so vsi dogovori in načrti glede mestnega stolpa še v povsem začetni fazi.

Na Mestni občini Ptuj bodo v sodelovanju z vsemi deležniki pripravili oceno, ki bo podlaga za vse nadaljnje korake v zvezi z odprtjem mestnega stolpa za obiskovalce. Zagotovili so, da jim je odprtje mestnega stolpa v interesu, saj bi pomenilo dodatno turistično ponudbo v mestu.

»Nekaj let nazaj so že bili opravljeni pogovori in aktivnosti v smeri odprtja stolpa, podana je bila približna ocena vlaganj, na neki točki pa je ideja o oživitvi stolpa obstala,« so povedali na ptujski občini.

Pred časom pa se je znova pojavilo kar nekaj pobud za odprtje stolpa. Zato so pristojni opravili sestanek, kjer so osvetlili že znana dejstva in si okvirno začrtali korake za naprej.

Na Mestni občini Ptuj so napovedali, da bodo s strokovnimi službami proučili, kakšne so možnosti - prostorske, finančne in časovne izvedbe: »Potrebna bo strokovna ocena varnostnega vidika, statike, dogovor o delitvi finančnih vložkov, glede upravljanja in kaj vse je potrebno, da bi se mestni stolp uredil do te mere, da bi ga lahko odprli za obiskovalce.«

Po najbolj optimističnem scenariju bi lahko stolp odprli do prihodnje turistične sezone

Direktor podjetja Hosting in vodja Hotela Mitra Peter Vesenjak je spomnil, da se je o odprtju mestnega stolpa za obiskovalce v preteklosti že bolj ali manj intenzivno razmišljalo: »Ta priložnost se ponuja kot na dlani, zelo logično in celo kot nujna rešitev. Po mojih informacijah je bila zadnjič ta pobuda preverjana v letu 2017, ko so bile pripravljene tudi opcijske rešitve in ocene stroškov ureditve dostopa in pogojev za odprtje, ki pa iz meni neznanih razlogov niso privedli do realizacije projekta.«

Kot turistični ponudnik v središču zgodovinskega mestnega jedra Ptuja je pobudo za nujno ureditev dostopa za obiskovalce ta mesec podal še sam, in sicer županji Mestne občine Ptuj Nuški Gajšek in Zavodu za turizem Ptuj.

»Županja je res hitro reagirala in takoj sklicala sestanek vseh deležnikov, kot predstavnik zainteresirane javnosti na področju turizma in starega mestnega jedra sem se ga udeležil tudi sam. Že nekaj dni zatem smo si vsi skupaj s predstavnikom varnostne stroke ogledali celoten stolp vse do vrha in ocenili, da bi bilo možno z optimalnimi stroški urediti varen dostop, funkcionalne rešitve in vsebine, ki bi zagotavljale prvovrstno turistično privlačnost mesta,« je povedal Peter Vesenjak.

Dodal je: »Ocenili smo, da bi lahko ob intenzivnem delu in optimalni rešitvi odprtje za dostop dosegli do glavne turistične sezone 2021

Veliko nihalo ure, ki čas kaže le na treh straneh stolpa (foto: Sandi Kelc).

Koliko bi znašala vstopnina?

Peter Vesenjak je dejal, da se mu vprašanje lastništva zdi manj pomembno in ga je mogoče rešiti v vsestransko korist: »Zatem pa seveda sledi izvedba vzdrževalnih del, otvoritev in uspešno upravljanje in trženje te mestne privlačnosti.«

Dodal je, da bi bilo smiselno urediti tudi stalno razstavo s predstavitvijo zgodovine mestnega stolpa v vhodnih medetažah in kakšen dodaten atraktiven element na osnovi sodobnih vizualnih tehnologij.

Za vstop in ogled bi bilo treba zagotoviti tudi zaposlene oziroma odgovorne, je dejal Vesenjak: »Tudi vstopnino je prav gotovo treba predvideti, ki bo v rangu podobnih atrakcij v Sloveniji in bo zagotavljala pokritje stroškov upravljanja in amortizacije vložka v vzdrževalna oziroma prenovitvena dela.«

Urni mehanizem v mestnem stolpu (foto: Sandi Kelc).

Druga mesta si atrakcije izmišljajo, Ptuj jih že ima

Odprtje ptujskega mestnega stolpa za domačine in turiste bi po besedah Petra Vesenjaka zagotovo dvignilo konkurenčnost turistične ponudbe mesta: »Povečalo bi turistični obisk po eni strani in po drugi dvignilo potrošnjo, dodano vrednost doživetja obiska in ugled Ptuja kot turistične destinacije. To pa bi imelo za posledico tudi dvig kakovosti življenja in ponosa domačega prebivalstva na svoje mesto.«

Opomnil je še: »Druga mesta in destinacije si izmišljajo in gradijo privlačnosti tudi iz relativno skromnih danost, ki jih bolj ali manj uspešno poskušajo tržiti kot turistične privlačnosti. Nam na Ptuju pa so zgodovinske, duhovne in tudi druge danost bile zelo naklonjene in lahko z minimalnimi napori in ob prepoznavanju pravilnih prioritet ustvarimo trajnostne vrhunske atrakcije in kvaliteto življenja na realnih danostih, ki pa jih moramo znati urediti, ponuditi in tržiti na ustrezen in sodobnemu povpraševanju primeren način.«

Pogled iz zadnje etaže mestnega stolpa, tik pod čebulasto streho (foto: Sandi Kelc).
Pogled iz zadnje etaže mestnega stolpa, tik pod čebulasto streho (foto: Sandi Kelc).
Pogled z vrha ptujskega mestnega stolpa na Ptujski grad (foto: Peter Vesenjak).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice