Foto: Jaka Arbutina
Dela na ptujski tržnici, ki so v zadnjih tednih potekala s polno paro, so v večji meri zaključena, občina je objekt delno prevzela. Obnova ptujske tržnice še ni povsem zaključena na relaciji med Miklošičevo in Murkovo.

Pogodbeni rok za obnovo ptujske tržnice se je iztekel minulo soboto. Ptujska mestna občina je danes opravila delni prevzem prenovljene tržnice v središču mesta. Za zdaj so od izvajalca del prevzeli večji del prenovljenega prostora z izjemo manjšega območja med Miklošičevo in Murkovo ulico, kjer bodo tlakovanje in sanacijo opornega zidu pri stopnišču zaključili na začetku naslednjega leta, poroča STA.

Celoten projekt, ki se je sicer začel še v času prejšnjega župana Mirana Senčarja, se je zavlekel zlasti zaradi arheoloških raziskav. Senčar je 4,8 milijona evrov vredno pogodbo pred več kot letom dni podpisal s podjetjem KPL, ki bi po pogodbi dela moral končati v 210 dneh.

Po poročanju STA so nepredvidena dodatna dela so prinesla dodatne stroške. Obnova opornega zidu v delu Miklošičeve ulice je stala dodatnih 150.000 evrov, za polovico so se podražila arheološka dela, še nekaj več denarja je bilo potrebnega za sprva nenačrtovano napeljavo toplovoda.

Foto: Jaka Arbutina

Glede končne vrednosti projekta, ki se je v času izvajanja del spreminjala, županja pravi, da za zdaj nove podražitve niso predvidene. Vrednost na podlagi opravljenih simulacij končnega obračuna je 5,7 milijona evrov, pogodba za evropska sredstva s pristojnim ministrstvom je podpisana, denar pa tudi že priteka.

»Verjamem, da je to res zadnji rok za končanje projekta ter da bomo 2. decembra po načrtovanem prižigu prazničnih lučk na tržnici lahko že tudi drsali,« pravi Gajškova in dodaja, da trenutno zaključujejo tlakovanje in urejajo okolico z zasaditvijo novih dreves, prav tako pa gredo h koncu tudi fina dela znotraj objekta tržnice. 

Foto: Jaka Arbutina

Decembra se bo na tržnici že drsalo, spremenjen pa bo prometni režim

Za občane in obiskovalce mesta bo po odprtju osrednje tržnice prišlo tudi do sprememb prometnega režima. Slomškova ulica bo še naprej normalno prevozna, le da z omejitvijo hitrosti na 30 kilometrov na uro, pod cerkvijo pa na voljo ostajajo le še trije parkirni prostori. Najverjetneje bodo vsaj v začetni fazi še dopuščali začasno in zelo kratkotrajno parkiranje na Miklošičevi ulici, kjer bodo pozneje namestili potopni valj in bo prehod dovoljen le še stanovalcem ter dostavi.

»Želela bi si, da bi bili Ptujčani kljub vsej slabi volji v preteklosti zadovoljni s tem, kar bo in bodo vzeli to za svoje ter se bomo na tem prostoru redno srečevali,« je po poročanju STA dejala Gajškova.

Prenova tržnice je že pred začetkom del vzbudila veliko različnih pomislekov. Kljub protestom velikega dela meščanov so namreč čez noč podrli stara drevesa, nato pa se je zapletlo še pri izbiri izvajalca del. Mestni svet je namreč od župana terjal razveljavitev razpisa, a je slednji svoj prav dosegel na upravnem sodišču.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice