Foto: Dvorec Dornava, Facebook
Lanska neurja niso prizanesla niti stoletnemu drevoredu, ki vodi do dvorca Dornava. Ker država sredstev za nadomestna drevesa ni našla, so v akcijo stopili kar domačini.

Lani je Ptujsko polje prizadelo več zaporednih neurij, ki so povzročila veliko škode. Poškodovala so tudi znameniti stoletni drevored pred dvorcem v Dornavi.

Nekaj mogočnih dreves je orkanski veter tako poškodoval, da so jih morali gasilci interventno odstraniti. V drevoredu je zazevala praznina.

Pred dnevi so domačini te praznine zapolnili s štirimi novimi drevesi.

Foto: Dvorec Dornava, Facebook

Dornavski čebelarji so želeli posaditi medovite rastline

Oskrbnik dornavskega dvorca Mirko Cigula je poskrbel za uradni državni popis škode na kulturnem spomeniku. Škoda je nastala tako na objektu kot v parkovnem delu kompleksa.

Preko aplikacije za ocenjevanje škoda Ajda so izračunali nastalo škodo v višini približno 22.000 evrov.

Dornavski čebelarji so na Vaški odbor Dornava naslovili pobudo, da bi del sredstev namenili za sajenje medovitih rastlih in postali 'Čebelam prijazna občina'.

Zamisel je bila, da bi ena od lip krasila krožno križišče pri gasilskem domu, vendar se direkcija za infrastrukturo s tem ni strinjala. Potem pa se je pojavil več kot dobrodošel predlog, da se z novimi lipami zapolnijo izpraznjena mesta v drevoredu.

Foto: Dvorec Dornava, Facebook

Država denarja za nadomestna drevesa ni našla

Oskrbnik dvorca je poskrbel za vsa ustrezna dovoljenja in posaditev nadomestnih lip uskladil s predstavniki mariborske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki sicer bdijo nad kulturnim spomenikom v Dornavi. Ker država ni našla denarja, da bi nadomestila drevesa, so bili seveda navdušeni nad pobudi iz lokalnega okolja.

Družina Ciglar iz Dornave je poskrbela za strojni izkop lukenj, Miro Slodnjak je prevzel prevoz dreves na mesto sajenja. Tri sadike je po nabavni ceni priskrbelo Vrtnarstvo Kovačec, eno drevo pa so podarili, saj so tudi v družini Kovačec že več generacij strastni čebelarji in podpirajo takšne pobude o sajenju čebelam prijaznih rastlin.

Pri sajenju so sodelovali člani Vaškega odbora Dornava, Društva Vitezi Pesničarji, čebelarji in mladi nogometaši.

Foto: Dvorec Dornava, Facebook

Za sajenje parkovnih dreves je najprimernejša jesen

Kot je še pojasnil Mirko Cigula, ki se že več kot trideset let ukvarja z vzgojo sadik, je jesenski čas najprimernejši za sajenje parkovnih dreves.

Posajene lipe so velikosti 18/24. To pomeni, da imajo na višini enega metra obseg med 18 in 24 centimetri.

Dvorec in park Dornava so leta 1999 razglasili za kulturni spomenik državnega pomena.

Foto: Dvorec Dornava, Facebook
Foto: Dvorec Dornava, Facebook

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice