Pred dobrim mesecem so gasilci in policisti iz fasade izbrisali grafit predsednika vlade Janeza Janše z iztegnjeno roko in napisom 'Smrt narodu, svoboda fašizmu'. Danes so pod nekdanjim grafitom postavili spominsko obeležje.

Na spominski plošči je identična slika, kot je bila na grafitu. Ob tej je zapisano 'Na tej fasadi je »demonkracija« prebarvala svobodo izražanja'.

Spomnimo, pred mesecem dni je več policistov in gasilcev izbrisalo grafit Janeza Janše. V mariborski Pekarni v grafitu niso videli nič spornega in so brisanje grafita ostro obsodili. »Grafit je bil satira obstoječe politične situacije v državi, ki vedno bolj smrdi po fašizmu. Hkrati omenjen grafit po sporočilnosti ne odstopa od prakse v Sloveniji (in v tujini), kjer se celo v javnih medijih uporabljajo prirejene podobe politikov za izražanje politične satire,« so zapisali v odzivu.

Ob tem so v Pekarni opozorili na to, da se na mariborskih ulicah pojavlja vse več napisov, ki poveličujejo nacizem in se kljub konstantnemu opozarjanju teh ne odstranjuje, kar po njihovem mnenju kaže na to, trenutna vlada uporablja vse možne oblike nadzora in cenzuriranja svojega ljudstva ter kriminalizira celo umetniške intervencije, ki si jo drznejo kritizirati.

Kdo je naročil izbris grafita Janeza Janše? 

Medtem ko so v Gasilski brigadi zatrdili, da so grafit odstranili po navodilih policije, je ta zatrdila, da sami niso bili naročniki izbrisa gradita. 

Arsenovič napovedal brisanje več grafitov

Ker se je mnogo posameznikov spraševalo, zakaj je sploh prišlo do odstranitve grafita, saj lahko na mariborskih ulicah zaznamo mnoge sovražne grafite, se je nato oglasil tudi Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor: »Sporen grafit operira z nacistično simboliko, ki je tako v mestu Maribor kot tudi drugod po svetu strogo nedopustna. Župan Mestne občine Maribor pred praznikom Dnevom boja proti okupatorju jasno izraža stališče in sporoča vsej javnosti, da nikoli in nikdar ne bo dopuščal, da bi v mestu Maribor imeli simboli nacizma in fašizma, ki so naše mesto še posebej negativno zaznamovali, kakršenkoli prostor.«

Župan Arsenovič je nato napovedal, da se bo po odmevnem brisanju grafita Janeza Janše, v mestu nadaljevalo odstranjevanje grafitov in drugih poslikav s sovražnim govorom, s fašističnimi simboli oziroma simboli ideologij in političnih sistemov, ki izražajo protidemokratične, totalitarne in avtoritarne težnje.

V okviru čistilne akcije so dan po Arsenovičevi napovedi prepleskali nacistični simbol pri podhodu pri Tržnici Tabor na križišču Kardeljeve ceste in Ceste proletarskih brigad, odstranili pa so tudi nekaj grafitov na urbani opremi, ki je v lasti Mestne občine Maribor na Maistrovem trgu.

Kakšna bo usoda spominske plošče? 

Bo spominska plošča ostala na svojem mestu dalj časa, kot je bil grafit, ali bo jo odstranila policija? Na Facebooku so se že pojavili zapisi o tem, da so ljudje za odstranitev plošče že pozvali policijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice