Na Ptuju se je z Medcelinskim srečanjem tradicionalnih pustnih likov in mask začelo jubilejno Kurentovanje.

V evropski prestolnici karnevalov 2020 je okoli 15 tisoč obiskovalcev pozdravilo preko 2.200 mask iz desetih držav, več kot osemsto kurentov, Ptuj pa je prvič obiskala tudi skupina iz Bolivije in beneške maske.

Šestdeseta izdaja največjega slovenskega zimskega etnografskega festivala, ki ga priporočata tudi Lonely Planet in The Guardian, pod svoje okrilje pa ga je vzel tudi UNESCO, se je začela s povorko, katere rdeča nit je ptujska, slovenska, regionalna in svetovna pustna etnografija.

Jubilejno Kurentovanje se je začelo s tem, ko je županja MO Ptuj, Nuška Gajšek oblast v mestu simbolično predala 17. princu karnevala, Darku Cafuti oz.  baronu Jakobu Zeklu Videmskemu, izvedbo pa je nadzoroval tudi predsednik Kurentovanja in generalni sekretar FECC, Branko Brumen.

Najrazkošnejša etno povorka

Doslej najrazkošnejša etno povorka, v sklopu Kurentovanja, je upravičila sloves največjega evropskega pustnega muzeja na prostem, ob toplem, sončnem, skoraj pomladanskem vremenu, pa je na ptujske ulice pritegnila množico obiskovalcev. S kurenti, koranti ter njihovimi prijatelji iz domovine in tujine se je po oceni občinske redarske službe zabavalo za tretjino več obiskovalcev kot lani, torej skoraj 15 tisoč.

Otvoritveni dan Kurentovanja je zaznamovala tudi dobrodelna Obarjada Lions kluba Ptuj, na dvorišču Minoritskega samostana. Dogodek, s katerim zbirajo sredstva za družine v stiski, je spet privabil več kot pet tisoč ljudi, med katere so razdelili preko štiri tisoč brezplačnih obrokov obare, v kuhanju obare pa se je pomerilo nekaj nad dvajset ekip.

Kurentovanje je uspešno odprto, v enajstih dneh bo postreglo s preko sedemdesetimi najrazličnejšimi prireditvami, najave vseh dogodkov in vrhuncev petega letnega časa na Ptuju pa najdete tukaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice