FOTO: Javne službe Ptuj
Predstavnik Javnih služb Ptuj in medobčinska inšpektorica Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju sta pripravila pregled sortiranja odpadkov pri večstanovanjskih stavbah. Ugotovitve so zaskrbljujoče.

Na teren sta odšla direktor Javnih služb Ptuj Alen Hodnik in inšpektorica Sabina Jupič, povod akcije pa so bili prejeti očitki s strani uporabnikov o premajhni frekvenci odvoza in o previsokih zneskih na položnicah za ravnanje s komunalnimi odpadki.

Že na prvi pogled vtis o zaskrbljujočem stanju

Kot so sporočili iz omenjenega podjetja, so bile ugotovljene številne nepravilnosti pri ločevanju odpadkov pri pregledu zbirnih mest v Volkmerjevi ulici in Ulici 5. prekomorske. Do vrha polni zabojniki za mešane komunalne odpadke in polne vreče ob njih so namreč že na prvi pogled dajale vtis o zaskrbljujočem stanju.

»Ob sortiranju odpadkov iz odvrženih vreč je bilo zbrano ogromno drugih odpadkov, ki ne sodijo med mešane komunalne odpadke – biološki odpadki, oblačila, steklenice, embalaža, papir, kosovni odpadki. Tem so namenjeni ločeni zabojniki, ki so bili ob pregledu skoraj prazni. Ugotovitve pregleda so potrdile, da volumen zabojnikov za mešane komunalne odpadke zadošča potrebam stanovalcem, in da je nameščenih zadostno število posod,« sporočajo iz podjetja.

»Gre za odpadke, ki so najdražji«

Direktor Hodnik dodaja: »Ugotavljamo, da je ločeno zbiranje odpadkov v blokovskih naseljih zelo slabo, predvsem ostaja embalaža. V mešanih komunalnih odpadkih se nahaja tudi precej bioloških odpadkov, papir, torej vse tisto, kar sem ne sodi. Še enkrat pa izpostavljam, kar smo že večkrat povedali, gre za odpadke, ki so najdražji, saj ta ostanek vozimo v Celje, kjer nam vsako tono zaračunajo.«

Želijo zmanjšati vpliv na okolje

V podjetju poudarjajo, da je namen akcije spodbuditi občane k pravilnemu in doslednemu ločevanju odpadkov, saj se s tem zmanjšuje vpliv na okolje. Cena ravnanja z odpadki ostaja nespremenjena, občani pa lahko z odgovornim ločevanjem odpadkov znatno znižajo znesek položnice. Bolje kot so odpadki sortirani, manjša je zbrana količina mešanih komunalnih odpadkov in s tem manjši strošek za uporabnika.

»V kolikor prebivalci blokovskih naselij ne bodo uspeli zmanjšati količine mešanih komunalnih odpadkov, se jim to lahko precej pozna na položnicah. Tega ne želimo, ampak želimo znižati položnice vsem občanom. Zato upam, da bo tudi današnja akcija prebujenje tistim, ki lahko vplivajo na to, da bi bila količina teh odpadkov v prihodnje čim manjša,« je sklenil Hodnik.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

krmača (nepreverjen)

Ptuj je tako ali tako katastrofa !!

Starejše novice