Po dolgih letih mimoidočih pri stavbi Upravne enote Ptuj ne bo več ogrožal odpadajoč omet. Kdaj pa bodo eno najlepših, a tudi najbolj dotrajanih fasad v mestu popravili v celoti?

Fasada stavbe Upravne enote Ptuj na Slomškovi ulici 10 se že več let kruši, z nje odpadajo štukature, s strehe pa padajo strešniki. Okoli objekta je zato že pet let nameščena raznovrstna signalizacija, ki mimoidoče opozarja na nevarnost.

Lastnici stavbe sta Mestna občina Ptuj in država, ki pa sredstev, potrebnih za obnovo, doslej še nista uspeli zbrati.

Dodaten zaplet predstavlja dejstvo, da je stvaba pod spomeniškim varstvom. Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije zato ne dovolijo, da bi ornamente oziroma štukature, ki bi lahko bili nevarni, odstranili.

Zaenkrat le gašenje požara

Gradbena inšpekcija pa je februarja letos z odločbo določila, da se morajo na fasadi stavbe vendarle izvesti vsaj nujna sanacijska dela. Tako stavba ne bo več ogrožala mimoidočih. Dela se bodo pričela v kratkem.

»Na fasadi stavbe Upravne enote Ptuj se bodo izvedla naslednja dela: ureditev delovišča, pregled fasade, odstranjevanje dotrajanih ometov in štukatur ter začasna ureditev delov, ki jih je možno ohraniti. V sklopu opravljenih del se bo izdelal konservatorski načrt - mapa 3: dokumentiranje stanja spomenika, popis del in ocena stroškov celovite obnove fasade stavbe,« so pojasnili na Mestni občini Ptuj.

Popolna zapora pločnika do konca junija

Strošek delne sanacije po ponudbi podjetja GNOM iz Šentvida pri Stični znaša 15.884 evrov. Delila si ga bosta Mestna občina Ptuj in Ministrstvo za obrambo, na osnovi lastninskih deležev.

Zaradi sanacijskih del bo potrebna popolna zapora pločnika ob stavbi ptujske upravne enote. Predvidoma bo trajala do konca meseca junija.

Na Mestni občini Ptuj udeležence cestnega prometa prosijo za razumevanje in za upoštevanje začasne prometne signalizacije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice