FOTO: Stanko Kozel
Mednarodno karnevalsko povorko spremljalo kar 45.000 ljudi. Ti so lahko pozdravili 2.500 pustnih mask in tradicionalnih likov.

Nov vrhunec letošnjega 59. Kurentovanja, mednarodna karnevalska povorka, je na današnjo pustno nedeljo na ptujske ulice in trge privabila skoraj 45.000 radovednih obiskovalcev. Kot častni pokrovitelj se je je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Na povorki se je v svojih kreacijah in koreografijah predstavilo 2.500 udeležencev iz osmih držav.

V svojih opravah so se predstavile etnografske pustne skupine, vključno s kurenti, pihalne godbe, osnovne šole ter številne druge karnevalske skupine od blizu in daleč. Slovenskim skupinam se je pridružilo osem karnevalskih skupin iz Avstrije, Češke, Črne gore, Hrvaške, Italije, Slovaške in Srbije. Povorki je svoj pomladni pečat pustilo tudi skoraj 800 kurentov, ki so z več kot 3.500 glasnimi zvonci odganjali slabo ter prinašali srečo in zadovoljstvo.

Na čelu povorke je bil 17. princ karnevala baron Jakob Zekel Videmski. Sledil mu je Pihalni orkester Ptuj. Za njimi pa so se zvrstile etnografske skupine in druge maske: Pokači iz Tržeca, Pobrežja in Župečje vasi, Orači iz Podvincev, Leskovca, Lancove in Podlehnika, Vile in Kopjaši iz Markovcev, Ploharji iz Cirkovcev, Piceki iz Nove vasi pri Markovcih, Gospoda Seisenbergensis Tumultus iz Žužemberka, Tlačani iz Spuhlje, Kurenti/Koranti iz 28 društev, Cigani Dornava iz ED Cigani Dornava, Dornavski cigani iz TED Lükari Dornava, Lachera iz Italije, Sirene, rojene iz morskih koral, iz Šlapanic na Češkem, Faschingsgilde iz Beljaka v Avstriji, Palčki iz Vrnjačke Banje v Srbiji, Sitnan iz Banske Štiavnice na Slovaškem, Ogenj iz Budve v Črni gori, Monade iz Supetarja na Hrvaškem, Feniks iz Šabca v Srbiji, Veseli klovni, Palčki Pihalne godbe Markovci, Olgoridžini iz OŠ Olge Meglič, Mladikini kuharji iz OŠ Mladika, Modra dupleška pasma iz Dupleka, Kokoti iz Juršincev, Flamingo iz Njiverc, Pat in Mat iz Bukovcev-Vopošnica, Morski psi iz Društva Kocil, Trollsi iz Moškanjcev, Morski konjički iz Siget Stojnci, Simfonija klavirjev iz Spuhlje, Toplice nekoč in danes iz Soviče Dravci, Zvezde plešejo iz KUD Maska Stojnci, Veliki jag iz Male vasi, Ruski narod, Bukovci mladina, Vitezi iz Sodincov in Hipiji se vračajo iz Cirkulan.

S svojo prisotnostjo so mednarodno karnevalsko povorko ob častnem pokrovitelju - predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju - počastili ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, poslanec Evropskega parlamenta Lojze Peterle, poslanec Državnega zbora Jožef Lenart, predsednik FECC Lars Algell iz Švedske, odpravnik poslov na Veleposlaništvu ZDA Gautama Rane, svetovalec za gospodarske zadeve Veleposlaništva Ruske federacije Kirill Bobrov in predstavniki pobratenih, partnerskih in prijateljskih mest Burghausen, Seeboden, Veszprem, Arandželovec, Sarajevo in Nagykanizsa ter Banska Štiavnica. Med častnimi gosti sta bila tudi organizatorja Vrnjačkega karnevala Nebojša Bogičević, podpredsednik FECC Srbija in direktor Vrnjačkega karnevala, ter Ana Đurović, namestnica direktorja Turistične organizacije Vrnjačka Banja iz Srbije.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

PROTI kurentom (nepreverjen)

Kurenti so zamaskirani morilci!

Starejše novice