Vztrajne zahteve Ptujčanov po bolj zelenem mestu so le obrodile prve sadove. Po dolgih letih sečnje v mestu bodo, kaže, vendarle nastopila tudi leta sajenja dreves.

Ptujska drevesa so povečini v bolj klavrnem stanju. V zadnjih desetletjih so jih vzdrževali nestrokovno ali pa sploh ne, v zadnjih nekaj letih so jih zaradi novih načrtov precej podrli. Piko na i je dodalo julijsko neurje z orkanskim vetrom in točo, v katerem je bilo v mestu podrtih ali močno poškodovanih več kot 400 dreves.

Na Mestni občini Ptuj so se zato odločili, da bodo vsaj del padlih dreves nadomestili z novimi.

»Po neurju seveda nismo mogli stati križem rok. Takoj smo se odločili, da bomo donatorje povabili, da nam pomagajo,« je povedala ptujska županja Nuška Gajšek.

Pri sajenju dreves so pomagali tudi učenci Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj.

Že prejšnji teden je društvo Ptuj je naš v ptujskem mestnem parku simbolično zasadilo dve brezi. Danes je Mestna občina Ptuj v sodelovanju z donatorji še šestnajst dreves in večjih grmovnic posadila pri otroških igralih v parku Ljudski vrt.

Odločili so se za nekoliko večja, nekaj metrov visoka drevesa, ki naj bi svoje krošnje razbohotila že v nekaj letih. Cena za posamezno jelšo, javor, hrast in drevesa drugih vrst je znašala med 250 in 300 evrov, temu je treba prišteti še stroške zasaditve. Vsa potrebna sredstva so prispevali podjetja, organizacije in posamezni donatorji.

V imenu donatorjev je zbrane nagovorila Renata Lovrek iz Perutnine Ptuj.

Imena donatorjev bodo na napisni plošči ob drevesih

Sredstva za zasaditev dreves so prispevali: Perutnina Ptuj, Društvo prijateljev Ptuja, Pošta Slovenije, Avtohiša Furman, Lions klub Ptuj Primus, Čis-team, Lekarna Toplek ter Igor in Stanka Vauda Benčevič. Ptujska županja se je donatorjem zahvalila s pozornostmi, ki jih je iz lesa izdelal ptujski umetnik Srečko Molk.

Renata Lovrek iz Perutnine Ptuj je v imenu vseh donatorjev povedala: »Skrb za okolje, tako naravo kot družbo, je del naše strategije. Nenazadnje je to tudi naša obveza, da del naših poslovnih rezultatov skozi različne prispevke in donacije vračamo v razvoj lokalnega okolja, kjer delujemo.«
 

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je napovedala, da se bo akcija še nadaljevala.

Akcija naj bi postala tradicionalna

Šlo naj bi le za začetek sistematične ozelenitve Ptuja, ki so se je prejšnje občinske oblasti trmasto otepale. V prihodnjih dneh bodo drevesa posadili še v Ulici 25. maja in Arbajterjevi ulici, na Rimski ploščadi in v ptujskem mestnem parku.

Ptujska županja Nuška Gajšek je napovedala, da se bo marca prihodnje leto akcija nadaljevala: »Želim si, da bi akcija sajenja dreves postala kar tradicionalna, letna; da bi vsako leto posadili nekaj novih dreves.« Razkrila je, da bo med novimi pridobitvami gotovo tudi sadno drevje: »Samo primerne lokacije zanj moramo izbrati, da pridelek ne bo šel v nič.«
 

Gajškova je dejala še, da bodo postavko za sajenje dreves v občinskem proračunu morali še okrepiti, in dodala: »Sodelovali pa bomo tudi z donatorji. Z odzivi podjetij smo zelo zadovoljni; verjamem, da bodo prvim donatorjem sledili še drugi. Nič slabega ni, če si pomagamo.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice