Na Ptuju se danes začenja tradicionalna 29. razstava Dobrote slovenskih kmetij, osrednja predstavitev slovenskih kulinaričnih dobrot, ki bo potekala do konca tedna.

Razstavo, ki bo potekala na dvorišču minoritskega samostana, bo slovesno odprl kmetijski minister Dejan Židan, po besedah Pribožiča pa je bil odziv kmetij spet zelo dober. Skupaj bodo podelili okoli tisoč priznanj, pa tudi več kot tisoč znakov kakovosti, ki jih sicer podeljujejo tistim z osvojenimi tremi zlatimi priznanji, poroča STA.

»Morda je letos nekaj manj izdelkov iz sadja, saj se poznata dve leti pozeb. Sicer pa število izdelkov narašča, saj ti pomenijo velik izziv kmetijam, da selotevajo dopolnilne dejavnosti in svojo pridelavo nadgradijo s predelavo v domače izdelke,« je dejal dolgoletni prvi mož razstave, ki si jo vsako leto ogleda več kot 10.000 ljudi.

Izdelke boste lahko preskusili in tudi kupili

Razstava bo do nedelje potekala vsak dan od devete ure zjutraj, slovesno odprtje bo danes ob 12.30. Največ obiskovalcev, ki bodo lahko izdelke preskusili in tudi kupili, na Ptuju pričakujejo v soboto in nedeljo. Zlasti v soboto bo mesto dobro obiskano zaradi kongresa gasilcev, ki bodo pripravili še parado, v nedeljo pa jih bodo obiskali starodobni avtomobili.

Letošnja posebnost bo slovenska potica

Posebnost letošnje razstave pa bo slovenska potica, ki je zdaj zaščitena in temu bo danes namenjen tudi strokovni posvet. Med drugim so povabili zamejske organizacije iz vseh sosednjih držav, ki bodo s sabo prinesle vzorce njihovih potic. Po besedah direktorja ptujskega kmetijsko gozdarskega zavoda Andreja Reberniška razstava ostaja njihov zelo pomemben projekt, ki pa ga brez zvestih pokroviteljev ne bi mogli izpeljati, poroča STA.

»Gre za res izjemen dogodek. Dostikrat smo Slovenci skromni, a ko pridejo tujci, ne morejo verjeti, koliko kakovostnih izdelkov lahko najdejo na enem mestu. Zato moramo biti ponosni na svojo kulinariko in jo moramo negovati,« je povedal Rebernišek.

Dodal je še, da ga posebej veseli, da so priložnost v predelavi svojih pridelkov našle številne kmetije, saj je po njegovih besedah že 80 odstotkov kmetij na razstavi tržno usmerjenih in je njihove ocenjene izdelke mogoče najti na turističnih kmetijah, tržnicah in še kje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice