V pasji vročini se marsikomu toži po nekdanjem letnem kopališču v Kidričevem, ki je osvežitev dolgo časa ponujalo kot edino daleč naokoli. Je še kaj upanja, da bi kdaj spet zaplavali v kidričevskih bazenih?

Letno kopališče v Kidričevem že dobri dve desetletji sameva in propada. V podjetju Talum, lastniku kompleksa, in Občini Kidričevo so si več let prizadevali pridobiti evropska sredstva, da bi kopališče obnovili. Nad tovrstnimi načrti so zdaj dokončno obupali.

V Skupini Talum so pojasnili: »V aktualni poslovni strategiji nimamo predvidenega ponovnega oživljanja kopališke dejavnosti, ki smo jo opustili leta 1999. Danes smo usmerjeni v izvajanje strategije doseganja višje dodane vrednosti z inovativnostjo in razvojnimi partnerstvi v naši osnovni dejavnosti, to je v proizvodnji primarnega aluminija in zahtevnejših končnih izdelkov iz aluminija z višjo dodano vrednostjo.«

Popravila ne bi zadoščala, potrebna bi bila novogradnja

V Talumu so dejavnost kopališča opustili zaradi dotrajanosti infrastrukture, ki ni več izpolnjevala osnovnih tehničnih in varnostnih zahtev, predpisanih za tovrstne objekte.

»Izdelane ocene takratnega stanja so pokazale, da zahtev ni mogoče izpolniti z manjšimi popravili in predelavami obstoječe opreme, temveč le s posegi, ki praktično pomenijo novogradnjo,« so razkrili v Skupini Talum.

Glede na razvoj kopaliških centrov v bližnji okolici, ki so se razvili na podlagi naravnih danosti oziroma termalne vode, so ocenili, da vlaganja v tovrstno dejavnost ne bi imela ustrezne donosnosti.

Bo na mestu opuščenih bazenov zrasla nova stanovanjska soseska?

V Talumu so priznali, da odločitve o prihodnji uporabi nepremičnine kidričevskega kopališča ta trenutek nimajo: »Prioriteta sta namreč ohranitev in nadaljnji razvoj osnovne dejavnosti, ki jo je pandemija koronavirusa dodatno otežila.«

Ocenjujejo pa, da bi bilo zemljišče nekdanjega kopališča primerno za poslovno-stanovanjsko gradnjo in športno infrastrukturo: »Občina Kidričevo je v pripravi izdelave arhitekturnega natečaja naselja Kidričevo, kjer so zajeta tudi ta zemljišča.«

V Kidričevem so se prvi kopali avstroogrski vojaki

Še malo zgodovine. V Kidričevem, takrat imenovanem Sternthal, so med prvo svetovno vojno zgradili velik kompleks vojaškega taborišča. Kar nekaj objektov je služilo zabavi avstro-ogrskih vojakov v prostem času: kegljišče, kavarna, kino dvorana in vojaško kopališče.

Kidričevsko kopališče so začeli urejati daljnega leta 1915. Obsegalo je nekaj kopaliških barak in bazen, ki je meril 84 kvadratnih metrov.

Po vojni so na kopališče malo pozabili, leta 1963 pa so zapuščeni bazen povečali, obnovili in vanj napeljali toplo vodo iz bližnje Tovarne glinice in aluminija, danes Taluma.

Ob sobotah in nedeljah tudi do dva tisoč plavalcev

V naslednjih letih je letno kopališče v Kidričevem obsegalo tri bazene, poleg prvotnega še velikega in otroškega. Skupaj so ponujali več kot 1.500 kvadratnih metrov plavalnih površin. Največji je bil plavalni bazen s 1.250 kvadratnimi metri površine.

Kopališče je bilo izjemno priljubljeno, ob sobotah in nedeljah se je tam zbralo tudi do 2.000 kopalcev.

Kopališče so uporabljali tudi za šolske ure telesne vzgoje osnovnošolcev iz Kidričevega. Do konca osnovne šole tako noben otrok ni bil več neplavalec.

S Ptujskimi toplicami je kidričevsko kopališče dobilo konkurenco

Dolgo časa je bilo letno kopališče v Kidričevem edino tovrstno kopališče daleč naokoli.

Leta 1975 pa so na Ptuju odprli termalno-rekracijski kompleks Ptujske toplice, danes Terme Ptuj. Obisk kidričevskega kopališča se je takrat nekoliko zmanjšal.

V podjetju Talum so se ob prelomu tisočletja odločili, da kidričevsko kopališče zaradi dotrajanosti zaprejo.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

krmača (nepreverjen)

Do konca osnovne šole tako noben otrok ni bil več neplavalec ?
Plavanje je totalno brez veze, kdo se bo dandanes ukvarjal z to staro komunistično panogo in bedastim geslom, zdrav duh v zdravem telesu, ob petkih malo po kolesarimo in se deremo pa je dovolj !!

Starejše novice