Obiskali smo Europarkov festival turizma 2018 in dobili mamljive ideje za izlete, polne aktivnosti, kulturnih znamenitosti in kulinaričnih užitkov.

Končno je k nam prišla pomlad, ki smo jo po dolgi in mrzli zimi že nestrpno čakali. Topli, še ne prevroči, dnevi nas nagovarjajo, da jih preživimo v naravi. Tako smo včeraj obiskali Europarkov festival turizma 2018, kjer smo dobili veliko mamljivih idej za izlete, ki so primerni za tiste željne bolj aktivnih dogodkov, ogleda kulturnih znamenitosti ali le kulinaričnih užitkov.

Andrej Horvat nam je predstavil Turistično kmetijo Horvat, ki se nahaja v Počehovi, 2,5 kilometra oddaljeni iz Maribora proti Avstriji. Z vinogradništvom se ukvarjajo že od leta 1960 – posel so začeli njegovi straši, Andrej pa s svojo sestro nadaljuje družinsko tradicijo še danes. Nudijo lokalne in sezonke užitke z vinsko spremljavo – o tem smo se lahko danes tudi sami prepričali. Organizirajo kosila in večerje za različna slavja. Pohvalijo se lahko z vrhunskimi vini, ki dobivajo najboljše nagrade.

Njihova klasična penina vrste chardonnay in vino rumeni muškat, sta bili državni prvakinji po izboru Sommelier Selection. Do njihove kmetije se lahko odpravite z avtom, še posebej zabavno pa se bo tja odpraviti s kolesom, motorjem ali kar peš, njihova vina pa lahko poskusite ali kupite tudi v kavarni Ginger v Europarku, saj je vinogradništvo Horvat njihov »hišni vinar«.

Jožica Marovt nam je predstavila apartmaje in wellness Korošec, ki vas vabijo v Mozirje, kjer se lahko individualno razvajate v savnah ali jacuzzijih, lahko se sproščate z masažo ali se lepotičite z njihovimi ličili v njihovem kozmetičnem salonu. Gostinske ponudbe žal nimajo, nudijo pa koriščenje jezera, kjer si lahko večerjo ulovite kar sami. Če se boste k njim odpravili šele pozimi, se boste lahko drsali na jezeru, tekali na smučeh ali se vozili z njihovimi motornimi sanmi.

Turistično in kulturno društvo iz Izole, ki ga je predstavila Rožna Prešeren, deluje že deset let in skrbi za ohranitev običajev in navad kulinarične dediščine. Za pristno predstavitev govora in kulturne dediščine se Rožna Prešeren na raznih dogodkih pojavlja oblečena v istrsko narodno nošo, ki se imenuje šavrinska noša, goste pa nagovarja v narečju. Danes so nam predstavili stare, že skoraj pozabljene jedi: šalšo, marmelado iz regratovih cvetov, žižole, vložene divje šparglje ... Če se bomo 14. aprila odpravili v Izolo na pohod po poteh vodnih virov izolskega podeželja pa bomo lahko poskusili njihovo mineštro iz bobičev.

Na naslednji stojnici sta nas Joži Kukovič in Mojca Križnik poslali V 3 KRASNE ... zasavske doline Hrastnik, Trbovlje in Zagorje. Premamili nas niso le z izjemnimi sladicami, mini picami in jetrnico, ampak tudi z virtualno predstavitvijo Muzeja rudarstva Trbovlje.

Tako smo se s pomočjo virtualne tehnologije kar v Europarku sprehodili skozi rove trboveljskega rudnika. 22. aprila se boste lahko tudi vi podali na pravi rudarski maraton, ki bo potekal v samem rudniku.

Za vse tiste, ki še niste bili na Triglavu, ker je pot do vrha predolga, vam svetujemo obisk zasavskega Triglava – Kuma. Roman Ledinek, ki je oskrbnik Planinskega doma na Kumu, nam je zagotovil, da bomo na vrhu ostali brez besed ob izredni kulinarični izkušnji.

Lea Bohnec nam je predstavila tropski vrt, ki se nahaja v Dobrovniku. Tam lahko vidite veliko redkih tropskih rastlin s celega sveta, kupite pa lahko orhideje, ki jih proizvajajo pri njih. Če se boste na sejem odpravili jutri, 7. aprila 2018, boste dobili kupon za brezplačen vstop za dve osebi.

Raj za dušo in telo lahko najdete na Turistični kmetiji Vrbnjak, ki se nahaja v Ljutomeru.

Idej za izlete ob vikendih ali za oddih med prvomajskimi počitnicami  sedaj zagotovo ne bo zmanjkalo. Za več informacij pa še sami obiščite Europarkov festival turizma, kjer boste toplo sprejeti, od tam pa ne boste odšli lačni ali žejni. Pa le pogumno, Mariborčani baje moramo pokazat, da nismo sramežljivi in da si znamo vzeti čas zase.

Eva Božič

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice