V Dvorjanah, kjer je zavetnik tamkajšnje farne cerkve Sv. Martin, vsako leto že tradicionalno 26. decembra, ko goduje sv. Štefan, je po nedeljski maši farni župnik blagoslovil konje.

Dan po božiču je namreč po običajih vse v znamenju prvega Jezusovega apostola sv. Štefana,  svetnika, ki je tudi zavetnik živali, konj pa je tudi edina žival, ki ima svoj poseben praznik. Na parkirišče ped cerkev v Dvorjanah v občini Duplek, so se kmetje in konjerejci pripeljali na vozovih, nekateri so tudi prijahali, jih okrasili s cvetjem, smrečjem in pisanimi trakovi. Dvorjanski farni župnik Ivan Vodeb pa jih je blagoslovil, kar 26 konj je bilo.

V hleve »prinašajo« srečo in zdravje za živino

Kot je povedal predsednik Konjeniškega društva prijateljev konj Duplek Martin Dobnik, so tokrat pripravili že 14. blagoslov konj po vrsti.

»Blagoslov konj nam veliko pomeni, tudi iz razloga, da v naše hleve prinesemo srečo in zdravje za živino,« je pojasnil predsednik društva, ki šteje 27 članov.

Isto kot vozniku servis za vozilo

Blagoslova konj se je udeležila tudi Karin Peklar iz bližnjih Ciglenc, ki pravi, da tega tradicionalnega dogodka ne zamudi. »Konja, ime mu je Luna, imam za rekreativno jahanje že 12. leto, vsa leta pa se redno udeležujem tudi blagoslova. To zame in konja, star je 9 let, pomeni isto, kot vozniku servis za vozilo,« je pojasnila Peklarjeva.

Blagoslov konj prvič omenjen v 10. stoletju

In kaj pravi legenda o takšnih dogodkih? Sv. Štefan naj bi z znamenjem križa ukrotil divjega konja, s čimer je, kot je v Prazničnem letu Slovencev zapisal etnolog Niko Kuret, v očeh ljudstva prevzel zavezništvo nad konji. Blagoslov konj ob njegovem godovanju prvič omenja neki rokopis iz Triera v Nemčiji iz 10. stoletja, na slovenskih tleh pa je o tem obredu v Nevljah pri Kamniku in na Kranjskem prvi poročal polihistor Valvasor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice