V Turistično-informacijskem centru Ptuj poleg turističnih informacij in vodenih ogledov mesta obiskovalcem ponujajo tudi spominke. Katere in po kakšnih cenah?

Turistično-informacijski center (TIC) Ptuj je odprt vsak dan med 9. in 18. uro, le tri dni v letu njegova vrata ostajajo zaprta: 1. januarja, 1. novembra in 25. decembra. Poleti v centru dnevno naštejejo več kot dvesto obiskovalcev, letošnji rekord je znašal 297.

Turistična informatorka v Turistično-informacijskem centru Ptuj Romana Simonič

Informatorka v ptujskem turistično-informacijskem centru Romana Simonič je povedala, da turisti največ povprašujejo po magnetkih s podobami Ptuja: »To je že tradicija, po številu se teh izdelkov proda največ. Tudi razglednice so še vedno aktualne, čeprav se piše vedno manj.« Priljubljenost teh spomnikov gre pripisati dostopni ceni, pa tudi majhni velikosti oziroma priročnosti za potovanje.

Za lesene in keramične magnetke je treba odšteti tri evre, za običajne pol evra manj.
Razglednice s fotografijami ali risanimi motivi so na voljo po 0,80 evra.

Odlično se prodaja tudi bučno olje. »Turisti velikokrat kupijo kar tri ali štiri steklenice olja naenkrat, za vse sorodnike in prijatelje. Tudi vina se zelo dobro prodajajo, vendar predvsem takrat, ko so Ptujska klet, Vinoteka Kobal Wines in Klet Kogl zaprte,« je razkrila Romana Simonič. Dodala je, da prodajajo izključno vina proizvajalcev, ki so registrirani na Ptuju: »Morali smo narediti selekcijo, sicer bi hitro postali vinoteka.«

Bučno olje Okusi Ptuj! je naprodaj za osem evrov.
Za steklenico vina je treba odšteti nekaj deset evrov.

Od večjih oziroma nekoliko dražjih spominkov turiste najbolj pritegnejo kurentove kapice, je dejala turistična informatorka: »Vendar pa tega ne kupujejo naključni turisti. Kurente pogosto kupijo tudi domačini, ki gredo nekam v goste in s seboj kot darilo vzamejo ptujski spominek.«

Kurentova kapica stane 30 evrov.

Turistična informatorka v TIC Ptuj je povedala, da turisti za spominke običajno namenijo manjše zneske denarja, gledajo pa tudi na to, kako bodo spominek prinesli domov: »Velikokrat je na primer kurentova kapa komu všeč, a se sprašujejo, kako jo bodo pritovorili domov – sploh, če potujejo z letalom.«

Grafike s podobami kurenta, Rimljana ali Ptuja stanejo od 10 do 20 evrov.
Poslikani kamni Dravčki stanejo, odvisno od velikosti, od tri do sedem evrov.

V TIC Ptuj ponujajo tudi številne druge spominke. Za en evro je mogoče kupiti svinčnik z napisom Ptuj, palčke za med ali robec za Kurentovanje za tri evre, dišeče sveče Pozdrav iz Ptuja za tri evre in pol, naravno milo za štiri evre, podlogo za računalniško miško za pet evrov, igralne karte ali lesen set za solato za šest evrov, platneno vrečko za osem evrov in pol, otroško majico s podobo kurenta za deset evrov, novoletne okraske za 15 evrov, dežnik za 16 evrov, steklenice za vodo 19 evrov ali usnjene otroške copatke za okoli 40 evrov. Naprodaj so tudi knjige o Ptuju, cene znašajo od pet do 25 evrov.

Ogledalce s potiskom stane tri evre.
Mali lectovi srčki stanejo dva evra in pol, večji pa tri evre.

Poleti prevladujejo tuji, pozimi pa slovenski obiskovalci

V TIC Ptuj vodijo kolikor je le mogoče natančne statistike o obiskovalcih. Trenutno je največ obiskovalcev Italijanov, letos je veliko Špancev in Francozov, tudi Nizozemcev in Belgijcev, pa seveda obiskovalcev iz sosednjih držav. Na poti na ali z morja se na Ptuju ustavijo tudi Čehi, Poljaki in Slovaki, vendar ta tranzit pada. Poleti je tujcev bistveno več kot slovenskih turistov, v zimskem času pa velja obratno.
 

Beležke stanejo osem, podstavki za kozarce pa devet evrov.
Mala oljenka stane osem, velika dvanajst evrov.
Svečke iz čebeljega voska so lahko vaše za dva evra.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice