Na ministrstvu za kulturo so delno obnovo gradu Borl v Dolanah napovedali že leta 2015, maja letos pa so stroji tam vendarle zabrneli. Kdaj bodo dela končana?

Ministrstvo za kulturo bo v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor v delu gradu Borl v Dolanah uredilo tako imenovani Interpretacijski center Drave. V ta namen bodo uredili severovzhodni ali A trakt gradu v pritličju in nadstropju ter severozahodni ali B trakt gradu, prav tako v pritličju in nadstropju.

Javno naročilo predvideva obnovo 195 kvadratnih metrov površin v prvi kleti, 538 kvadratnih metrov v pritličju in 560 kvadratnih metrov v prvem nadstropju. Skupaj torej 1.293 kvadratnih metrov površin.

Vrednost del v projektu Drava: Obnova in oživljanje gradu Borl znaša 1.414.496 evrov. Projekt je v višini 80 odstotkov sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionani razvoj, preostalo bo šlo iz državnega proračuna.

Najprej gradbena in obrtniška dela, nato montaža avdio in video opreme

Za izvajalca delne obnove Borla je bilo izbrano koroško podjetje Kograd IGEM. Gradbeno-obrtniška dela so se na Borlu pričela maja letos. Zaključena morajo biti v osmih mesecih od uvedbe v delo, torej v začetku prihodnjega leta.

Na ministrstvu za kulturo so pojasnili, da bodo po zaključenih delih v sklopu obnove v gradu postavili še avdio in video opremo, potrebno za interpretacijo naravovarstvenih vsebin.

Celotna obnova v okviru projekta naj bi bila končana v letu 2021.

Kdo bo upravljal z deloma prenovljenim gradom?

Na ministrstvu za kulturo so razkrili, da je za upravljanje gradu Borl in stalne razstave predviden državni javni zavod na področju kulture, Prirodoslovni muzej Republike Slovenije.

Z upravljanjem gradu bosta nastali dve novi delovni mesti, posredno jih bo seveda več.

Kdo bo najemnik predvidene kavarne, za zdaj še ni znano.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice