Močan veter, ki so ga meteorologi pospremili z rdečim alarmom, se je umiril po vsej državi, tudi na severovzhodu, kjer je vetrolom povzročil največ škode.

Gasilci so imeli največ dela z odkritimi strehami in podrtimi drevesi, vzdrževalci električnega omrežja pa s podrtimi električnimi drogovi. Marsikje bodo škodo odpravljali še ves teden.

Veter je odkril tudi streho na Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj. Kljub temu da sto kvadratnih metrov pločevinaste strehe na ptujski bolnišnici ostaja odkrite tudi drugi dan po vetrolomu, oskrba devetnajstih bolnikov na internem oddelku po besedah direktorice ni motena.

»Začasno smo tudi z lastnimi močmi uspeli streho prekriti z bitumensko lepenko, tako da je za najhujše, za kakšen normalen dež tudi zaščiteno zaenkrat,« pojasnjuje Anica Užmah, direktorica bolnišnice.

Škodo ocenjujejo na 35.000 evrov, izbrani izvajalec pa bo streho popravil do četrtka. Če bo do takrat močnejše deževje začelo prodirati v notranjost internega oddelka, bodo bolnike začasno namestili na hodnik.

»Za vsak primer večjega dežja smo tudi naredili načrt evakuacije v primeru, če bi res prišlo do zamakanja, vendar trenutne vremenske razmere so nam naklonjene,« še dodajajo v ptujski bolnišnici.

Vremenske razmere so bile naklonjene tudi za sanacijo požarišča na strehi meščanske vile na Trubarjevi ulici na Ptuju, ki je zgorela že v nedeljo zvečer. Gašenje pa je že takrat oteževal močan veter. 

Siloviti sunki vetra so preglavice povzročali tudi organizatorju pustnega praznovanja v Lancovi vasi, saj je veter pričel dvigovati šotor.

»Po sredini smo šotor obtežili z osmimi tonami teže, tako da smo to vsaj nekako stabilizirali. Z dodatnimi klini smo tudi fiksirali vso konstrukcijo,« je dejal Matej Bevc, soorganizator.

Na mestu, kjer so včeraj gasilci iz Frama zavarovali podrto napeljavo, že stoji nov električni drog, ki je nadomestil starega. Več kot 120 sodelavcev Elektra Maribor je že do večera odpravilo večino napak na srednje napetostnem omrežju.

»Prav tako so danes še vsi na terenu, da odpravljajo napake na nizkonapetostnem omrežju, tako da načrt je danes odpraviti vse napake, jutri pa nadaljevanje vzpostavljanja omrežja v dobro stanje,« dodaja Karin Zagomilšek Cizelj iz Elektro Maribor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice