Ob 15. uri so na Ptuju sprostili promet preko starega ptujskega mostu. Po temeljito prenovljenem mostu čez Dravo, ki je bil zaradi obnove zaprt od začetka julija lani, so zapeljala prva vozila.

Vozniki, ki so bili v tem obdobju prisiljeni uporabljati le novejši, Puhov most, so se soočali z nevzdržno gnečo in zastoji. Gre za tako imenovani stari most, ki velja za glavno prometno žilo čez Dravo v starem delu mesta in so ga zaradi dotrajanosti morali temeljito obnoviti. Sprostitev prometa sta si ogledala tudi odhajajoči infrastrukturni minister Peter Gašperšič in ptujski župan Miran Senčar.

Konec živcev in prometnega infarkta

Potem ko sta se sprehodila čez prenovljeni most sta infrastrukturni minister v odhodu Peter Gašperšič in ptujski župan Miran Senčar dovolila težko pričakovano odprtje.

Stari most je bil zaradi temeljite obnove zaprt od začetka julija lani. Ptujčani pa so izjemno veseli dolgo pričakovanega konca projekta. Dolge kolone v času obnove mostu so jim pošteno najedale živce.

»Veselimo se predvsem, da se bo promet razbremenil in tudi da ne bo več prisiljenega pešačenja,« je povedala Marjetka Eberl. Majda Šerona pa je dodala: »Težko je bilo. Jaz sem v glavnem hodila peš ali pa sem se vozila s kolesom.«

Dela končana predčasno

Po trinajstih mesecih dela je dober mesec dni pred rokom most ponovno zaživel. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki opravlja tekoče posle, je povedal, da je razumel nezadovoljstvo Ptujčanov ob delih, saj gre za zelo pomembno prometno žilo. A ob tem verjame, da je danes ob ponovnem odprtju veselje toliko večje.

S statično prenovo so mostu podaljšali življenjsko dobo in hkrati izboljšali prometno varnost tako za vozila kot za pešce in kolesarje. 

»Gospodarska škoda je nastala, a tako je. Treba je nekaj dati, da lahko nekaj dobiš in zdi se mi izjemno pomembno, da smo most obnovili,« je povedal ptujski župan Miran Senčar.

Promet še nekaj časa pod posebnimi pogoji

A ker rekonstrukcija še ni povsem zaključena, bo promet čez mostova potekal pod posebnimi pogoji. Tretji pas na mostu bo namenjen kolesarjem, a občina do tega trenutka še ni uspela urediti kolesarske steze pred in za mostom, zato je trenutno za kolesarje še prepovedan promet, je pojasnil Tomaž Willenpart, vodja sektorja za investicije v ceste.

Marsikaj je bilo skrito očem, most bo zdržal vsaj še 60 let

Vrednost vseh gradbenih del je znašala 4,5 milijona evrov, sanacijo mostu pa štejejo med eno najzahtevnejših v Sloveniji. Most je obnovljen od temeljev, ki se nahajajo v vodi, do ograje mostu. V tej podobi pa naj bi bil pripravljen na novo 60-letno življenje.

»Občani tega niso videli, a večji del projekta se je dogajal pod mostom v komorah. Tako je bilo marsikaj ljudem skrito pred očmi,« je povedal predsednik uprave Pomgrada Iztok Polanič.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Miki (nepreverjen)

Podobno bajki Cesarjeva nova oblačila pisatelja H. C. Andersena.

Starejše novice