Po prvotnih načrtih naj bi praznične lučke na Ptuju prižgali danes, a so dogodek zaradi napovedanega slabega vremena prestavili na jutri, 3. decembra.

V torek, 3. decembra, se bo ob 17.45 pred ptujsko Mestno hišo s spektakularnim prižigom prazničnih luči in z obiskom Ledene kraljice z ognjenim spremstvom tudi uradno začel najlepši mesec v letu.

Zapela bosta zbor učencev ptujskih osnovnih šol in vokalna skupina IL Divji. Za norčije bosta poskrbela škrata, manjkalo pa ne bo niti lokalne ponudbe in kulinarike.

Na Mestni občini Ptuj so k sodelovanju pri praznični okrasitvi mesta povabili ptujske osnovne šole, Vrtec Ptuj in Zasebni vrtec Vilinski gaj. Otroci bodo dvajset božičnih dreves okrasili z lastnoročno izdelanimi okraski.

»Naša želja je, da vključimo otroke v sooblikovanje okolja, v katerem živijo,« so povedali na ptujski občini.

Krogle, girlande, snežinke in vejice

Praznično okraševanje Ptuja je steklo že prejšnji teden. Pozanimali smo se, kaj bo Ptujčane in obiskovalce mesta razveseljevalo letos.

Na Mestni občini Ptuj so povedali: »Letos bo v mestu na novo zasvetilo 20 krogel na Mestnem trgu, 400 metrov bele girlande z lučkami in snežinkami na Miklošičevi ulici na na Slovenskem trgu ter 1.100 metrov nesimetrične zavese v Ulici heroja Lacka, Murkovi ulici, na Mestnem trgu in v Krempljevi ulici.«

Prav tako bodo zasvetile obstoječe krogle pri Minoritskem samostanu ter vejice na Dravskem mostu. Dva elementa bosta popestrila smreko - tako na Slovenskem kot tudi na Mestnem trgu.

Najvišja ptujska smrečica meri 13 metrov

Letos so se na Mestni občini Ptuj odločili za postavitev naravnih, zelenih smrek. Na Mestnem trgu bo stala smreka, visoka trinajst metrov, tista na Slovenskem trgu pa bo merila okoli šest metrov. Obe smreki bosta okrašeni samo z lučkami. Smreki na Mestnem trgu bo družbu delal Božiček, tisti na Slovenskem trgu pa polarni medved.

»Smreki sta podarjeni s strani občanov, ki ne želijo biti javno imenovani,« so povedali na Mestni občini Ptuj.

Po ptujskih ulicah bo postavljenih še 20 smrečic, ki jih bodo okrasili otroci ptujskih osnovnih šol, Vrtca Ptuj in Zasebnega vrtca Vilinski gaj.

Za montažo praznične okrasitve bo šlo okoli 11.500 evrov

V letošnjem ptujskem občinskem proračunu je za praznično okrasitev zagotovljenih 35.000 evrov.

»Mestna občina Ptuj je namenila 23.500 evrov za nakup novih lučk. Preostanek sredstev v višini okoli 11.500 evrov pa je namenjen za montažo okrasitve,« so razkrili na ptujski občini.

Tem stroškom bi bilo treba prišteti še višje račune za električno energijo. Podatka, koliko stane elektrika za decembrsko praznično razsvetljavo, na Mestni občini Ptuj sicer nimajo, so pa povedali: »Je pa dejstvo, da kupujemo LED razsvetljavo, ki ima bistveno nižjo porabo električne energije v primerjavi s klasičnimi lučkami.«

Foto: Ptuj Info, Facebook (Zavod za turizem Ptuj)

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice