Foto: Žan Osim
Mariborski Lent je po dolgi prenovi naposled zaživel. Tako kot mnogo Mariborčanov smo tudi mi sončni petek izkoristili za pohajkovanje po novih mestnih tlakovcih ob Dravi. Poglejte, kako živahno je bilo dogajanje na prenovljenem Lentu.

Maribor je v zadnjih tednih priča preporodu enega svojih najbolj ikoničnih območij. Govorimo seveda o znamenitem Lentu. Ta zgodovinski del mesta, ki se razteza ob reki, je po obsežni prenovi znova zaživel in postal priljubljeno zbirališče Mariborčanov.

Po večmesečni prenovi je Lent naposled znova odprt za obiskovalce in že v kratkem času je postal priljubljeno mesto druženja za Mariborčane vseh generacij in tudi turiste.

Nova podoba Lenta ponuja široko paleto možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, od sprehodov in kolesarjenja ob Dravi do druženja v gostinskih lokalih in obiskovanja kulturnih dogodkov.

Foto: Žan Osim

Na mariborski občini že razmišljajo o izboljšavah

V okviru projekta obnove Lenta so prenovili vodovod, plinovod in meteorno kanalizacijo. Prav tako so uredili vročevod in obnovili okoli 25.000 kvadratnih metrov površin, z enotnim tlakovanjem in osvetlitvijo ter novimi zasaditvami in urbano opremo.

»Javnost je to očitno zelo dobro sprejela, saj je na Lentu tudi ob nizkih temperaturah veliko ljudi, ki uživajo v mirnem sprehodu ob reki,« je nedavno poudaril župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

Mestna občina Maribor pa že načrtuje nadaljnje izboljšave. V nadaljevanju nameravajo najprej pristopiti k ureditvi stopničastih teras pri kopališču Pristan in pred Hišo Stare trte, za kar bi potrebovali okoli 900.000 evrov.

Foto: Žan Osim

Kakšen pa bo odslej prometni režim na Lentu?

Z včerajšnjo potrditvijo odlokov na mariborskem mestnem svetu je potrjena tudi nova prometna ureditev Lenta

Območje med Vodnim in Sodnim stolpom bo zaprto za motorni promet, razen z dovolilnico za stanovalce, dostavo, enosledni in javni potniški promet. Parkirišč tam ni več.

Med Vodnim in Sodnim stolpom, kjer so postavili potopne valje, je torej območje za pešce in kolesarje, motorni promet pa je možen le izjemoma, in sicer v obeh smereh z največjo dovoljeno hitrostjo 20 kilometrov na uro in z dovolilnico.

Po novem naj bi čezenj vozil tudi mestni avtobus. V okviru prenove javnega potniškega prometa, ki naj bi stopila v veljavo še letos, je predvideno, da bo čez Lent tekla nova linija G5, ki bo vozila med študentskim naseljem na Gosposvetski cesti in nakupovalnim središčem Europark.

Na zahodnem delu Lenta ostaja vozišče, in sicer z dvosmernim prometom med Sodnim stolpom in Ribiško ulico ter enosmernim prometom med Ribiško ulico in Studenško brvjo. Vzhodno od Vodnega stolpa je promet možen le do parkirišča pod Titovim mostom.

Foto: Žan Osim

Komentarji (2)

MMurko (ni preverjeno)

Zgleda kot neko socialistično mesto v 70. letih prejšnjega stoletja. Saj bo, Maribor. Če drek dovolj dolgo poliraš, se menda sveti.

Xoxo (ni preverjeno)

Maribor gre v napačno smer. Namesto da bi vzpodbujali turizem in gospodarstvo, se na Lentu in drugod po mestu dogaja glih obratno. Najbolje zapreti promet po celem mariboru-budale!!!

Starejše novice