Od sirkovih metel do obutve, oblek, kuhinjskih pripomočkov, nogavic, suhe robe. Vse to smo našli na Ožbaltovem sejmu na Ptuju.

Ob sejemskih dnevih mesto zaživi v prav posebnem vzdušju. Številne, zelo dobro založene stojnice s pisano'robo' vabijo poglede mimoidočih, prodajalci pa jih k svoji stojnici vabijo z zagotovilom po kakovostnih izdelkih in obljubami po odličnih popustih.

Ptujski sejmi imajo sicer bogato tradicijo. Imamo tri sejme, ki jih že zmeraj, že več stoletij, prav radi obiskujemo. Prvi je na vrsti aprilski Jurijev sejem, sledi mu praznik občine in čaščenje Ožbalta, sezono sejmov pa na Ptuju zaključi novembrski Katarinin. 

Sejmi na Ptuju že od 9. stoletja 

Deželni knez je Ptuju sejemske pravice podelil že konec 9. stoletja. Sejmi so bili takrat posebni privilegij in znamenje neodvisnosti mest. 

Ptuj je dobil svoj mestni statut leta 1376 in v njem je bil natančno določen tržni red, ki je omogočal nemoteno trgovanje. Na Ptuju so se skozi stoletja ohranili trije enodnevni sejmi, ki so na Ptuju vsako leto. 

Kdo je sveti Ožbalt? 

Današnji sejemski dan je posvečen svetemu Ožbaltu. Svetniku je posvečenih več slovenskih cerkva, tudi ena ptujska. 

Na upodobitvah ga prepoznamo po kraljevskih oblačilih, kroni, žezlu. Drži tudi mučeniško palmo, pogosto s posodo, iz katere je revežem delil darove. Včasih ima na sebi tudi krokarja s prstanom ali pismom v kljunu, občasno se ob njem pojavi golob ali jelen. 

Poznamo ga kot priprošnika za zdravje živine, dobre letine in lepega vremena, ki ga na današnji sejemski dan ni manjkalo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice