Foto: Sandi Kelc
Junija 2012 se je s pečine pod gradom Borl usulo kamenje. Vse od takrat krušljiva skalna stena ogroža kulturni spomenik državnega pomena nad in regionalno cesto pod seboj. Trepetanja, kaže, še ne bo tako hitro konec.

Oktobra 2018 so začeli sanirati nestabilno brežino pod gradom Borl v Dolanah, promet po regionalni cesti do mejnega prehoda Zavrč pa odtlej teče izmenično enosmerno. Pogodbeni rok naj bi se iztekel 30. maja letos, a so se zaradi epidemije koronavirusa stvari nekoliko zapletle.

Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo so pojasnili: »Ker je podizvajalec, ki izvaja sanacijo brežine, iz Republike Hrvaške in zaradi nastale situacije ne more zagotavljati dnevne prisotnosti delovne sile ter nekaterega specialnega materiala, bo rok za dokončanje del verjetno podaljšan do začetka jeseni

Skupna dolžina sider znaša poltretji kilometer

Doslej so delavci skoraj v celoti izvedli sanacijo brežine kot sistem globoko sidranih mrež. 1.700 kvadratnih metrov mrež so pritrdili na brežino s paličnimi trajnimi sidri, dolgimi od 6 do 12 metrov. Skupna dolžina sider znaša 2.500 metrov.

Izdelujejo se tudi armiranobetonski slopi, ki bodo podpirali previsni del brežine. Predvideni volumen slopov znaša kar 400 kubičnih metrov.

Foto: Sandi Kelc

Usoda grajske terase še vedno uganka

Do začetka jeseni bodo tako izvedli ukrepe zaščite brežine, ki jih financira Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo. Za zaključek del po tej pogodbi bo treba izvesti še dodatne podajno-lovilne sisteme.

»Zaradi bistvenih odstopanj stanja grajske terase po izvedenih odkopih zidov pa z vidika pristojnega Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije še ni znana končna oblika grajske terase. Zato dela, ki jih financira ministrstvo za kulturo, ne bodo zaključena do jeseni,« so napovedali na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo.

Foto: Sandi Kelc

V načrtu je sistem podajno-lovilnih ograj

Ker se bodo dela na borlski brežini zavlekla, bodo morali za zagotavljanje varnosti prometa na regionalni cesti pod brežino izvesti še določena dodatna dela.

Na pristojni direkciji načrtujejo sistem podajno-lovilnih ograj, ki bodo cesto varovali pred krušenjem nesaniranih zidov grajske terase.

»Zaradi več dodatnih del na brežini in zaradi dodatnih del, ker Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije ne pusti izvedbe del po osnovnem projektu, je v pripravi aneks,« so napovedali na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo.

Investicija se bo podražila za okoli četrt milijona

Skupna pogodbena vrednost del znaša 1.408.941 evrov. Pri tem Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo financira sanacijo brežine v višini 1.129.824 evrov, Ministrstvo za kulturo pa sanacijo grajske terase v vrednosti 279.117 evrov.

»Trenutno presek kaže, da se bo zaradi prej omenjenih dodatnih del ter več del na sanaciji brežine povečala pogodbena vrednost za predvidoma 250.000 evrov,« so ugotovili na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo.

Foto: Sandi Kelc

Sanirati bo treba še drugi del krušljive brežine

Pri čiščenju zahodne oziroma leve strani brežine, gledano s ceste, so ugotovili, da je tudi stanje te brežine precej krušljivo. V nadaljevanju bo zato treba zaščititi tudi to brežino, ki obsega okoli 850 kvadratnih metrov. Po napovedih Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo se bo to izvedlo v okviru novega naročila.

Nova pogodba bo potrebna tudi za sanacijo zidov grajske terase, za katero že izdelujejo idejni projekt. Na direkciji so pojasnili, da je za izvedbo grajske terase odgovorno ministrstvo za kulturo: »To pa še nima izdelane končne rešitve. Zato še ne moremo govoriti o izvedbi teh del.«

Spomnimo. Letos se Borlu obeta še obnova dveh grajskih traktov. V ta namen je rezerviran poldrugi milijon evropskih sredstev.

Foto: Sandi Kelc

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice