Foto: Gregor Valentan
V petek, na predzadnji poletni večer, so se v slavnostni dvorani ptujskega gradu zbrali ljubitelji kulture, zgodovine in umetnosti.

Zgodilo se je nekaj posebnega, obeležitev 130-letnice ptujskega muzeja, tretje najstarejše tovrstne ustanove na slovenskem ozemlju. 

Vse je zadišalo po prepleteni zgodovini in prihodnosti. Ptujski muzej danes ni le spomenik zgodovine, ampak tudi živahno središče kulture, s številnimi oddelki, zbirkami nacionalnega pomena in kot eden najbolj obiskanih muzejev v državi.

Direktorju posebno priznanje

Slavnostni dogodek se je začel z uradnim programom, ki ga je s svojim značilnim humorjem in profesionalnostjo povezoval Tadej Toš.

Vmes je vokalni kvartet Vox Arsana s svojimi gosti poskrbel za glasbeno popestritev. Zbrane je nagovoril direktor ptujskega muzeja, Aleksander Lorenčič, ki je poudaril pomen te izjemne obletnice.

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je v svojem govoru direktorju v zahvalo za vse dosežke in predanost muzeju izročila Veliko Statuo Mestne občine Ptuj. To dejanje je poudarilo pomen sodelovanja med lokalno skupnostjo in kulturnimi institucijami.

PREBERITE ŠE:

Po uradnem delu še nepozabni koncert

Posebno pozornost je pritegnil govor državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo, Matevža Čelika Vidmarja. Poudaril je, kako na ministrstvu razumejo vlogo in pomen ptujskega muzeja za slovensko kulturo.

Omenil je tudi obetavni projekt prenove ptujske žitnice, z obljubo, da bodo skrbno negovali to kulturno dediščino.

Po končanem uradnem delu je obiskovalce na zgornjem grajskem dvorišču čakala še pogostitev. Večer pa se je sklenil z nepozabnim koncertom kvarteta Vox Arsana v sodelovanju s kvartetom Dora. Glasba je odmevala v zgodovinske kote gradu in se prepletla s poletnim večerom, v znamenju 130 let tradicije, kulture in ponosa. 

Starejše novice