Na Policijski upravi Maribor so v okviru slovesnosti ob dnevu policije Policijske uprave Maribor podelili tudi deset medalj za požrtvovalnost.

Na današnji slovesnost ob dnevu Policijske uprave Maribor so v večnamenski dvorani v Pesnici podelili deset medalj za požrtvovalnost.

»Požrtvovalnost, srčnost in nesebičnost krasi deset prejemnikov medalj za požrtvovalnost, ki smo jih podelili ob današnji slovesnosti ob dnevu policije. Med njimi je devet hrabrih policistov in občan. Reševali so življenja in se brez pomisleka pogumno spopadali z nevarnimi in nepredvidljivimi situacijami, da bi obvarovali druge,« so ob tem zapisali na mariborski policijski upravi. 

Medalje za požrtvovalnost so prejeli:

  • policista Gregor Damiš in Gregor Hribernik s Policijske postaje Maribor I: Februarja letos sta ob policijski postaji opazila ležati moškega, ki je prosil za pomoč in tožil za bolečinami, ko je izgubil zavest. Takoj sta pričela s postopki za prvo pomoč. Reagirala sta hitro in učinkovito, s svojim požrtvovalnim in prisebnim dejanjem, pa sta mu rešila življenje, saj ni več kazal znakov življenja.
  • policista Branko Černejšek in Stanko Rihtarič s Policijske postaje Ptuj: Decembra lani sta bila napotena na prizorišče hujšega kaznivega dejanja, kjer sta našla osumljenca. Ob prijetju moškega in njegovem aktivnem upiranju pri postopku ter tudi samopoškodovanju z namenom, da bi si vzel življenje, sta uspela obvladati osebo. Po zaslugi njunega prisebnega in požrtvovalnega ravnanja je moški kljub življenjsko nevarnim poškodbam preživel.
  • policista Žan Pungartniuk in Dejan Lukaček s Policijske postaje Maribor II: Decembra lani sta bila napotena do stanovanjske hiše, od koder je klical občan, ki je povedal, da se bo polil z bencinom in zažgal. Policista sta kljub fizičnim preprekam in duševnim motnjam ter posledično nevarni in nepredvidljivi situaciji uspela obvladati osebo, ki si je želela vzeti življenje in napasti policista. S svojo požrtvovalnostjo, vztrajnostjo, iznajdljivostjo in temeljitostjo sta rešila življenje osebi, ki je imela psihične težave.
  • kriminalista Sektorja kriminalistične policije Maruša Andolšek in Fredi Močnik: Do njiju je med delom avgusta lani pristopila občanka in prosila za pomoč, saj je moškemu v bližini postalo slabo.. Šlo je za občana z več zdravstvenimi težavami. Moškemu sta nemudoma pomagala s svojo požrtvovalnostjo, nesebičnostjo in vztrajnostjo pa ste prispevala k temu, da se njegovo zdravstveno stanje ni še dodatno poslabšalo, mu nudila prvo pomoč in tako preprečila nastanek morebitne invalidnosti ali celo smrti. 
  • kriminalistični inšpektor Zlatko Kranjc s Sektorja kriminalistične policije: Avgusta 2019 je v svojem prostem času, med letovanjem, opazil, da so iz morja potegnili dečka, ki ni kazal znakov življenja. Ker nihče ni izkazal pobude za reševanje otroka, ki je že pomodrel, je to nemudoma storil sam in pričel s postopki prve pomoči. S svojim požrtvovalnim dejanjem, nesebičnostjo in svojo vztrajnostjo je rešil dečku življenje.
  • občan Ivan Palaić: Februarja letos je v Kozjaku nad Pesnico v potoku zagledal starejšo, nemočno in prezeblo žensko, ki sama ni zmogla iz struge potoka. S svojo pozornostjo, nesebično pomočjo in požrtvovalnostjo je storil vse, da je obnemoglo žensko potegnil iz ledeno mrzle vode, jo ustrezno oskrbel in ji priskrbel nadaljnjo pomoč. Že z najdbo pogrešane osebe in s svojo hitro reakcijo ter prisebnostjo pri nudenju prve pomoči je bistveno pripomogel k temu, da je oseba preživela.
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice