Vir: Pokrajinski muzej Maribor
Neznanci so v Mariboru poškodovali spomenik Josipa Jurčiča in povzročili za 7000 evrov škode. Spomenik je zdaj dočakal čiščenje.

Pokrajinski muzej Maribor je na družbenem omrežju Facebook obvestil, da je v teku odpravljanje posledic vandalizma na spomeniku Josipa Jurčiča.

Tega so v času od 29. septembra do 30. septembra vandali oskrunili in pobarvali z različnimi barvami. S tem so nepridipravi povzročili za okoli 7000 evrov škode. 

Gre za kip, ki ga je izdelal Alojzij Kogovšek in je bil leta 1963 postavljen v spomin Josipu Jurčiču in stoji na Grajski ulici 2 v Mariboru za objektom Pokrajinskega muzeja. Lastnica kipa je Mestna občina Maribor, s kipom pa trenutno upravlja Pokrajinski muzej Maribor.

Občina poskrbela za čiščenje, kršiteljem grozi do osem let zapora

Na mariborski občini so to dejanje obsodili in povedali, da so žalostni, da je prišlo do tega. Klemen Brvar, vodja Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor, je že takrat povedal, da bodo skušali najti hitro in urgentno rešitev. 

»Je pa res, da bomo morali del sredstev, ki so bile predvidene za druge stvari, preusmeriti v sanacijo,« je dodal Brvar.

»Menim, da gre za zavržno dejanje. Škoda je velika zaradi tega, ker sprej ni vodotopen in bo zato postopek bistveno bolj zahteven in dolgotrajen. Žal nam je, da se je to zgodilo prav v Jurčičevem letu,« pa je dejanje vandalov komentirala direktorica muzeja Mirjana Koren

Ker gre za kulturni spomenik, nepridipravom grozi do osem let zapora.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice