Foto: Miloš Vujinović
Ste vedeli? Veliki kupoli, ki ju lahko opazujete ob avtocesti mimo Maribora, skrivata tehnologijo za komunikacijo z vesoljem.

V dveh velikih kupolah na obrobju Maribora deluje antenski sistem za komunikacijo z vesoljem. Gre za zemeljsko postajo satelita Trisat-R, ki je iz Francoske Gvajane sredi julija poletel v vesolje z raketo Vega-C.

Postajo je ob cesti, ki pelje v Zrkovce, postavilo podjetje SkyLabs v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Družbo za avtoveste v Republiki Sloveniji, družbo DUOL in Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Ta infrastruktura omogoča ozkopasovno in širokopasovno komunikacijo v različnih frekvenčnih pasovih, promet na bližnji štajerski avtocesti pa te komunikacije ne moti.

Lokacija ob avtocesti je celo ključna, saj je zelo odprta in daje širok pogled v vesolje.

SkyLabs na tak način izmenjuje podatke s satelitom Trisat-R z manj omejitvami.

Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović

Kaj počne Trisat-R?

Spomnimo. Trisat-R je institucionalna demonstracijska misija, ki jo kot primarni izvajalec izvaja Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo ter v sodelovanju z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave in slovenskim podjetjem SkyLabs. 

Njen osnovni namen je opravljanje meritev ionizirajočega sevanja v srednji Zemljini orbiti z namenom modeliranja okolja magnetosfere in boljšega razumevanja vesoljskega vremena.

Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice