Na Ptuju bodo ptujski vinarji zavzeli Mestni trg z martinovo tržnico, kjer bo čez cel dan potekala zabava za vse generacije.

Ptuj je mesto, ki ima najstarejšo vinsko klet v Sloveniji, zato je martinovanje v mestu vedno nekaj posebnega. To leto še posebej, saj Zlata trta, ki je najstarejše slovensko vino in jo hrani Ptujska klet, obeležuje stoletnico. Na Mestnem trgu bo ptujsko martinovanje ob plesu in zabavi razvajalo brbončice, pripovedovalo vinske zgodbe in odpiralo vrata vinskih kleti in vinotek. 

Za prijeten uvod pred martinovanjem je z zgodbami priznanih slovenskih vinarjev in širjenjem vinske kulture med mladimi poskrbel študentski vinski festival Vino ni Voda. Na predvečer Martinovanja pa bodo svoja vrata odprle v mestnem središču. 

Osrednje prizorišče bo Mestni trg, ki ga bodo že v dopoldanskih urah zavzeli ptujski vinarji z martinovo tržnico. Zabavni animatorji bodo s poučnimi igrami praznik vina približali najmlajšimi. Po slavnostni otvoritvi Martinovanja bo sledilo imenovanje ptujske vinske kraljice, županova zdravica ter predstavitev vinskega letnika. Druženje ob vinu bodo popestrile srednjeveške vinogradniške igre in barvit glasbeni program s tamburaškim orkestrom Cirkovce in Mini godbo Pepi krulet. Za pravo zabavo pod ptujskim nebom bodo v večernih urah poskrbeli Poskočni muzikanti in Mladi gamsi. 

Poskrbljeno bo tudi za kulinariko, s pristnimi jesenskimi okusi bodo na stojnicah poskrbele ptujske gostilne in restavracije s ponudbo domače kulinarike.

V nedeljo bo Marija Hernja Masten poskrbela za posebno vinsko obarvano vodenje po skritih kotičkih Ptuja. Vinsko potovanje skozi čas bodo popestrili postanki pri ptujskih vinarjih in spoznanstva z zanimivimi osebnostmi, ki so se v čast svetemu Martinu, odločile, da se vrnejo iz preteklosti ter predstavijo svoje zgodbe. 

»Najstarejše slovensko vino, najstarejša slovenska klet in vinograd v samem srcu mesta govorijo o tem, kako globoko je zakoreninjena vinska tradicija v najstarejšem slovenskem mestu. Z vodenimi turističnimi ogledi, odpiranjem vinotek v starem mestnem jedru, vinskim festivalom in uspehi domačih vinarjev se ta dolga tradicija pretaplja v butično turistično zgodbo. Del nje je zagotovo tudi ptujsko Martinovanje, ki z raznolikim programom vabi tako zabave željne kot vinske navdušence, ki bi radi prazniku nazdravili v intimnem vzdušju mestnih kleti in vinotek,« je povedala Katja Gönc, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice