Obmejne občine se morajo ukvarjati tudi s problematiko nezakonitih prehodov meje. Ta nikakor ni zanemarljiva, saj za seboj prinese kopico težav in »parkirane avtomobile«. Je slednje težava tudi v Ormožu?

Zapuščeni avtomobili kazijo okolico že nekaj časa, nekateri so namreč tam že vse od meseca maja. Domačinom je tega dovolj, zdaj se je na svojem uradnem facebook profilu oglasil tudi župan občine Razkrižje, Stanko Ivanušič.

Zapisal je, da se je težko sprijazniti z dejstvom, da na območjih, kjer policija prestreže organizatorje tihotapljenja ljudi čez državno mejo, ne najde rešitev za odstranitev zapuščenih avtomobilov.

»Težava je v tem, da smo bili na začetku seznanjeni z določenimi postopki, nato pa je policija ugotovila, da ni pravne podlage za ukrepe oziroma za odvoz teh avtomobilov. Imam občutek, da bi radi vse skupaj prevalili na občine. Sam nikakor ne pristajam na to, da bi imela občina kakršne koli stroške na ta račun,« nam je v telefonskem pogovoru povedal Ivanušič.

Koliko bi znašali stroški, za zdaj ni jasno. Je pa jasno to, da bi bilo avtomobile potrebno odpeljati. Vendar glede odvoza ni znanega nič.

»Ni dogovorjenega sistema, kaj storiti s temi avtomobili. Tega bo lahko vedno več. Pri nas so trenutno vsaj trije avtomobili, ki že od meseca maja kazijo okolico. Parkirani so pred pokopališčem, pred cerkvijo in pred turistično točko. Tako enostavno ne gre.«

Po aretaciji ne smejo upravljati z avtomobilom

Kot pravi, se je sam zaradi te problematike že obrnil na odgovorne. Sam je že pisal na ministrstvo za notranje zadeve in govoril z državnim sekretarjem.

»Policija pravi, da ko enkrat aretira kriminalca, ga v avto več ne sme spustiti. Po drugi strani pa tudi sami ne smejo v avto. Potem pa so stvari takšne, kot so. Včeraj sem pisal na ministrstvo za notranje zadeve, prav tako sem govoril z gospodom Kanglerjem. Ta mi je dejal, da bo zahteval pojasnilo od generalne policijske uprave. Že meseca maja sem pisal na Policijsko upravo Murska Sobota, a odgovora ni bilo.«

Sam nam ni znal povedati, ali gre za najete avtomobile, ali zgolj posojene s strani ljudi, ki poznajo storilce. 

»Morda si pravi lastnik ne upa priti po avto, saj se boji, da ga bodo aretirali. Preverjam tudi kakšna je situacija po drugih občinah in sem na vezi s kolegi župani. To problematiko bomo morali reševati skupaj,« zaključi Ivanušič.

Sami smo se z vprašanji obrnili tudi na Ministrstvo za notranje zadeve in Generalno policijski upravo, a njihove odgovore še čakamo.

Podobnih težav v Ormožu ne poznajo

Ali je to le problematika vseh obmejnih občin? Pozanimali smo se na občini Ormož, kjer so nam zatrdili, da teh težav nimajo. Seveda imajo veliko nelegalnih prehodov meje, a avtomobilov, ki bi ostali za tihotapci, v občini ni. 

Z vprašanji smo se obrnili tudi na Ministrstvo za notranje zadeve in Generalno policijski upravo, a njihove odgovore še čakamo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice