Pirotehniki državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva so uspešno onesposobili prvo, 250 kilogramov težko neeksplodirano bombo iz druge svetovne vojne. Čaka jih še druga bomba s precej več eksploziva.

Maribor v nedeljo še čaka deaktivacija 500-kilogramske letalske bombe, ki pa v sebi skriva precej več eksploziva kot prva - kar 254 kilogramov.

»Da ne bo kdo mislil, če se je zdaj končalo tako lepo, da bo enako tudi v nedeljo. Druga bomba ima precej več eksploziva in tudi ta način, ki smo ga načrtovali, da jo zakopano razstrelimo, če je ne bi mogli odviti, ne pride v poštev. Količina eksploziva je prevelika in bi lahko prišlo do večje škode. Zato smo se odločili za način nadzorovanega postopnega sežiganja, ki lahko traja tudi dve uri,« je po včerajšnji deaktivaciji razkril poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonič.

Tudi v nedeljo se bo evakuacija začela ob 8. uri in bo trajala predvidoma do 16. ure. Predvidoma ob 12. uri bodo v mestu sprožili sireno z znakom za splošno nevarnost in takrat naj bi strokovnjaki tudi začeli postopek onesposobitve bombe. Po končanem uničenju ubojnega sredstva bo sirena sporočila konec nevarnosti in takrat se bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove.

Evakuirani prebivalci se bodo znova lahko umaknili v Dvorano Tabor, pristojne službe pa še enkrat pozivajo javnost, da dosledno upošteva navodila, saj bo le tako mogoče zagotoviti popolno varnost.

200 - število neksplodiranih bomb, ki se še vedno skrivajo v Mariboru

Vse bolj pa postaja jasno, da skoraj zagotovo ne gre za zadnji taki najdbi. Maribor je bil med drugo svetovno vojno eno izmed najbolj bombardiranih mest na območju takratne Jugoslavije. Okoli dvesto naj bi še bilo neksplodiranih bomb, ki se še vedno skrivajo v mestu. Gradnja na območju deaktivacije prve bombe se bo nadaljevala in prav mogoče je, da bodo delavci naleteli na še kakšno bombo.

»Zagotovo je na tem terenu še kakšna bomba, verjetno se bo zdaj investitor odločil, da bo naredil detekcijo do konca, ker če smo odkrili to, je zagotovo še kakšna,« meni Zonič.

Bombe naj bi ležale na širšem območju v bližini Drave in Europarka, kjer so že našli več neeksplodiranih zavezniških bomb. To se govori tudi med domačini, ki so in bodo evakuacijo dočakali prvič, a se spominjajo najdb iz preteklih let. »Zagotovo se bo še kaj našlo,« meni Marija Bračko.

Zakaj je jasno, ko pogledamo številke od bližje. Direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana pojasnjuje, da je bilo na Maribor v 29 napadih odvrženih približno 16.000 bomb: »Bombandiranja so se začela januarja 1944 in so trajala vse do spomladi leta 1945. V tem času smo doživeli 29 dejanskih bombnih napadov, samih alarmov, opozoril pred nevarnostjo bombnega napada pa je bilo nekaj sto. Ljudje so v tem obdobju ogromno časa preživeli v zakloniščih.«

Vodstvo občine zato ne namerava zaspati na uspešni deaktivaciji prve bombe in še pred nedeljsko evakuacijo že razmišlja, kako nadzorovano odkrivati skrite bombe. Načrtujejo pripravo načrta evakuacije in spremembo odloka, razkriva podžupan Samo Peter Medved: »V naslednjih dneh bomo pripravili ta načrt evakuacije in spremenili bomo tudi odlok, kjer bo pri gradbenih delih potrebno predhodno na območju tveganja izvesti predhodne raziskave.«

V obeh primerih so namreč na bombe naleteli prav gradbinci. Na vprašanje, kaj bi se ob eni nesrečni potezi preveč lahko zgodilo, se odgovor ponuja sam. Raziskave bodo ob gradbenih delih morali izvesti na območjih, kjer so tveganja največja - to so predvidoma železniška postaja, Studenci in Tezno. Cilj je predvsem varnost.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice