Na mirnem protestu proti nevzdržni gneči na regionalni cesti proti mejnemu prehodu Zgornji Leskovec se je danes zjutraj zbralo več kot sto ljudi.

Protest je organizirala civilna iniciativa v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Leskovec in Občino Videm. Udeležili so se ga tudi župan Občine Videm Branko Marinič, več videmskih občinskih svetnikov in poslanka državnega zbora Suzana Lep Šimenko.

V imenu prometne varnosti in čistega okolja so zahtevali izgradnjo pločnikov, morda tudi kolesarskih poti; javno razsvetljavo; odstranitev tabel, ki tranzitni promet usmerjajo na Zgornji Leskovec; ureditev počivališča za turiste s koši in sanitarijami; morda tudi ureditev možnosti brezvinjetnega prehoda na mejnem prehodu Gruškovje.

Dovoljenja za zaporo državne oziroma regionalne ceste domačini niso dobili, zato so promet zaustavili z nenehno hojo čez prehod za pešce pod župnijsko cerkvijo svetega Andreja. Shod je trajal kakšno uro in je minil brez izgredov. Za varnost so skrbeli policisti, ki so vozila na vsakih 10 do 15 minut vendarle spustili naprej.

Kolona vozil je tako segala največ kilometer in pol daleč. Poleg slovenskih registrskih tablic smo v koloni vozil opazili še avstrijske, nemške, švicarske, češke, poljske, slovaške, nizozemske in celo švedske. Vozniki so protest prenašali mirno, a jih je seveda zanimalo, zakaj čakajo.

Pomočnik komandirja Policijske postaje Podlehnik Slavko Pernat je povedal, da je protest spremljalo osem policistov: »Ves čas smo bili na zvezi z mejnim prehodom Zgornji Leskovec. Prehajanje prehoda za pešce smo prekinjali na toliko časa, da vozniki zaradi protesta niso bili nič na slabšem: ali so čakali tu ali pa bi na državni meji. Čakalna doba na mejnem prehodu Zgornji Leskovec je znašala približno eno uro.«

Peter Jagarinec iz leskovške civilne iniciative, sicer tudi videmski občinski svetnik in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Leskovec, je opozoril: »Če upoštevamo, da je največja prometna gneča čez vikend, lahko skozi Zgornji Leskovec v enem dnevu pelje tudi 5.000 vozil. Tega pa ne ta kraj ne mejni prehod Zgornji Leskovec ne zmoreta. Vsi udeleženci v prometu so zdaj ogroženi, sploh kolesarji in pešci. Kolesarski poti ni, pločnikov ni, niti varne šolske poti. Poleg tega tranzitni turisti odvržejo ogromno odpadkov, za njimi čistijo naši otroci.« Dodal je, da je bila podravska avtocesta zgrajena za 38 milijonov evrov manj, kot so sprva predvideli: »Del tega bi lahko namenili za naš kraj, da bi uredili cesto.« Če odziva s strani države ne bo, je že napovedal nadaljnje proteste - morda že avgusta.

Župan občine Videm Branko Marinič je zatrdil, da že od začetka svojega mandata pristojno Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) obvešča o težavah - tako po telefonu kot pisno: »Moj zadnji obisk na direkciji je bil 4. junija, torej pred začetkom turistične sezone. Takrat smo skupaj z vodstvom direkcije prek video posnetka prevozili celotno državno cesto, od Jurovcev do mejnega prehoda Zgornji Leskovec. Na enajstih mestih smo opozorili, kaj vse bi bilo treba urediti.«

Na DRSI naj bi sicer že pristali na izgradnjo 600 metrov pločnika v Zgornjem Leskovcu, a jih domačini želijo še 1.400 metrov. Na DRSI naj bi pristopili tudi k ureditvi postajališča v Sovičah, glede ostalih zahtev pa skupnega jezika z Občino Videm še niso našli.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Marija (nepreverjen)

naj julija in avgusta bo vinjeta kupljena za 15 € veljavna 14 dni pa gneče na majhnih prehodih ne bo... seveda je potreba kljub temu popraviti cestišče Leskovec - Podlehnik, kjer se po razdrti gozdni cesti odpravijo tudi tujci z kamp prikolicami in čolnom...

Za HRVATSKO (nepreverjen)

Ptuj naj bo hrvatski!

Starejše novice