Fotografije, s katerimi so se bralci Ptujinfo obrnili na uredništvo.
Podjetje iz Dražencev je bilo zaradi prijav pod drobnogledom okoljske inšpekcije. A kljub opozorilom se po pričevanju sosedov kršenje nadaljuje.

V uredništvu smo prejeli pritožbe vaščanov Dražencev nad tamkajšnjim podjetjem Nival OAB iz skupine Nival Group. Kljub temu da so v podjetju imeli inšpekcijski nadzor, ki je ugotovil vrsto nepravilnosti, pa se te po besedah domačinov še naprej vrstijo. 

Po besedah vaščanke Jelke Božičko je početje podjetja ne le moteče, ampak tudi zdravju nevarno, predvsem jih skrbi škorpljenje železnih konstrukcij z barvami. Hlapi teh naj bi bili precej močni in naj bi celo potovali vse do sosednjih hiš. 

»Midva z možem sva astmatika in ko piha, ne moreš biti zunaj,« pove Božičkova in doda, da tudi perila ne suši zunaj. 

Peter: Od obiska inšpekcije barvanje železnih konstrukcij več ne poteka

Sogovornica poudarja, da naj bi podjetje železne konstrukcije škropilo že nekaj mesecev. Prav tako naj bi deponirali železo in kurili v naravi, vse to pa so potrdili tudi na okoljskem inšpektoratu. 

Marko Peter, direktor družbe Markomark Nival, ki prav tako spada pod okrilje skupine Nival Group, je za Ptujinfo zagotovil, da od obiska inšpekcije barvanje železnih konstrukcij več ne poteka. S tem so prenehali 29. marca tega leta. 

Inšpekcija podjetje že obiskala, odkrili več nepravilnosti

Na inšpektoratu so potrdili, da je inšpektorica za okolje iz Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor podjetje skupino Nival obiskala 1. marca letos.

Ugotovila je, da na zemljiščih v Lancovi vasi skladiščijo opremo in materiale za gradbena dela. Med skladiščenim materialom konstrukcij, nosilcev, plošč, lesa in drugih pripomočkov za gradnjo pa so bili vidni tudi odpadki. 

Podjetje naj bi železne konstrukcije lakiralo kar na prostem (foto: bralka Ptujinfo).

Inšpektorica je med skladiščenim materialom odkrila odpadne kovinske posode barv, olja, odpadno pnevmatiko, odpadni les in drugo embalažo. 

Na gramoznih tleh zemljišča v Lancovi vasi sta bili vidni tudi dve kurišči na prostem, kjer so bili še vidni ostanki kurjenja lesa, pločevink in razne druge embalaže, kar potrjuje pričanja sokrajanov. 

V času inšpekcijskega nadzora je zahodno za poslovnim objektom pod nadstreškom potekalo lakiranje večjih železnih konstrukcij na betonski podlagi. Ta je bila zaradi uporabe premaznih sredstev onesnažena z vijolično barvo. Inšpektorica je zaznala tudi kompresor za nanašanje barve, posode barv in pobarvano konstrukcijo. 

Inšpektorica je ugotovila, da je skladiščenje neprimerno (foto: bralka Ptujinfo).

Inšpektorica z več prepovedmi

Zaradi vseh ugotovljenih nepravilnosti glede ravnanja z odpadki in rabe premaznih sredstev na prostem na lokaciji sedeža poslovnega prostora Nival OAB v Dražencih je inšpektorica izdala odločbo in prepovedala več stvari. 

Inšpektorica je podjetju prepovedala nenadzorovano ravnati z nastalimi odpadki, predvsem kurjenje odpadnega lesa, embalaže papirja in drugih nastalih odpadkov v okviru izvajanja dejavnosti na prostem.

Prepovedala je tudi skladiščenje gradbenih strojev in nevarnih škodljivih snovi na prostem in nanašanje premaznih sredstev na železne profile na prostem. 

Tako bi po navodilu inšpekcije smeli nanašati premazna sredstva na železne profile le v objektih, kjer so vgrajene naprave za čiščenje odpadnih plinov. Po poročanju sokrajanov pa v podjetju premaze še vedno nanašajo na prostem.

Obrat podjetja se nahaja na vodovarstvenem pasu (foto: bralka Ptujinfo).

Rok za izvedbo odločbe je začel teči z vročitvijo odločbe, torej 1. aprila 2021. Vse do 30. septembra 2021 pa mora podjetje Nival nastale odpadke v  okviru izvajanja dejavnosti ločeno zbirati in jih predajati ustreznemu zbiralcu tovrstnih odpadkov. 

Podjetje mora do septembra urediti skladiščni prostor, nastaviti opremljene in označene posode za ločeno zbiranje odpadkov in voditi vse predpisane evidence v zvezi z odpadki. 

Če to ne bo izvršeno v predpisanem roku, torej do 30. septembra, pa inšpektor uvede izvršilni postopek oziroma sprejme naknadne ukrepe v skladu z zakonom, so za Ptujinfo še povedali na inšpektoratu. 

Postopek se tako ne bo zaključil, dokler ne bo vzpostavljeno zakonito stanje oziroma dokler ne bodo nepravilnosti odpravljene. 

Inšpektorica je našla dve kurišči na prostem (foto: bralka Ptujinfo).

V podjetju trdijo, da so nepravilnosti odpravili

Marko Peter iz skupine Nival Group trdi, da so nepravilnosti v podjetju že odpadili. Kot pojasni za Ptujinfo, so odstranili sporne odpadke, ki bi naj bili predvsem gradbeni, sanirali so kurišče, kjer se bi naj kuril odpadni les in vejevje, prav tako pa pravijo, da so prenehali z barvanjem konstrukcij. 

Peter za Ptujinfo še doda, da so odstranili tudi dva stroja z neutrjenih površin, kot je zahtevala inšpektorica. Trenutno pa še urejajo skladiščni prostor za ločeno zbiranje odpadkov, časa pa imajo do 30. septembra letos.

Vaščanka je omenila tudi, da v podjetju uporabljajo in blokirajo služnostno pot.

»Podjetja, ki imajo na tem naslovu sedež in uporabljajo te prostore imajo okoli 500 ton opreme za gradnjo. Včasih se zgodi, zagotovo ne več kot enkrat do dvakrat na mesec, da se za deset minut zapre cesta in je tovornjak parkiran na cesti, vendar nikoli tako, da ne bi mogel mimo. Če pa že, pa se na željo tudi začasno umakne, da spustimo avto mimo,« je pojasnil Peter.

Do podjetja poteka služnostna pot, ki naj bi jo po pričevanju sosedov velikokrat zablokirali zaradi raztovarjanja (foto: bralka Ptujinfo).

Spomnimo ...

Skupina Nival Group je v zadnjem obdobju v javnosti pritegnila precej zanimanja. Podjetje MarkoMark Nival je bilo aprila 2019 zadolženo za zamenjavo bojlerja v pekrskem vrtcu.

Po zamenjavi bojlerja pa je voda zaudarjala po nafti, na občutek je bila mastna. Kasnejša analiza je pokazala, da iz pip teče voda, ki vsebuje topili toluen in ksilen. Podjetje je kasneje nepravilnosti odpravilo. 

Podjetje MarkoMark Nival je javnosti znano tudi iz zgodbe o sanaciji srednjega bazena v kopališču Pristan v Mariboru. Kasneje so ugotovili, da nova bazenska školjka ne tesni, na stenah se je nabirala plesen, saj ni bilo izvedeno niti ustrezno prezračevanje. Po grobih ocenah je iz bazena vsak dan odteklo več kot 200 litrov vode. 

Precej črnila pa se je okoli podjetja prelilo tudi v zvezi s sporno referenco v razpisu za prečkanje Glinščice na projektu Drugi tir.

Ugotovili so, da so med skladiščenimi artikli tudi smeti (foto: bralka Ptujinfo).

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

fuknjena komunistka (nepreverjen)

kaj pa je narobe če lakiraš železno konstrukcije zunaj
Mi v času NOB smo vedno lakirali bombe zunaj
tako da je sovražnik vedno vedel , da kaj delamo

tanja flaškon (nepreverjen)

barvanje na sončni svetlobi
se barva vidi bistveno drugače
kot na umetni svetlobi
To je paametno da se barva zunaj na sončni svetlobi

In reply to by fuknjena komunistka (nepreverjen)

Starejše novice