V Mariboru se je zaključila že druga akcija uničenja letalske bomske iz druge svetovne vojne, ki so jo delavci našli na nasipu ob železniški progi med Mlinsko in Plinarniško ulico.

Z dvominutnim opozorilom sirene, ki je oznanil splošno nevarnost, so ob 12. uri pirotehniki začeli postopek onesposobitve bombe. Še pred tem so pristojni izvedli začasno evakuacijo prebivalstva na območju 300 metrov okoli mesta najdbe. 

500-kilogramsko ameriško letalsko bombo so uničili po prvotnem načrtu, ob natanko 13.34, ko se je zaslišal tudi pok. Po zaključku intervencije je sirena naznanila konec nevarnosti. Ljudje so se lahko znova vrnili v svoje domove.

Dvojec dokazal, da je zadevi kos

Dvojec, Sašo Turnšek in Aljaž Leban, ki prihajata iz Državne enote Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, sta uspešno opravila že s četrtkovo deaktivacijo in tudi danes pokazala, da sta težkim nalogam kos.

Bomba je bila poškodovana in zato je bilo potrebno dosti več truda in napora. Dvojec se je lotil sprednjega dela bombe, kjer se je nahajal poškodovan in nabit vžigalnik.

»Bilo je veliko bolj pestro kot v četrtek. Ampak izteklo se je, kot smo si zadali,« je povedal Sašo Turnšek.

»Postopek ostane skrivnost. Zadevo smo odvili s posebnim orodjem, ki nam ga je izrisal poveljnik,« je dodal Aljaž Leban.

Uničili del vžigalnika 

»Vžigalnik se je nahajal na sprednjem delu bombe in ga nismo popolnoma uničli. Uničili smo zgolj del vžigalnika. Bilo ga je težje odviti kot pri četrtkovi deaktivaciji. Bomba je padla na tire, zato se je poškodoval vžigalnik, ki je bil miren in nabit,« je povedal Bojan Kopač, pripadnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Dodal je še to, da je šlo za klasičen mehanski vžigalnik, ki je bil nabit. Nevarnost je bila največja pri samem odvijanju, ker takrat niti strokovnjak ne ve natančno, do kam se bo kaj premaknilo. 

Vurberk veliko bolj zahtevnejši

»Če primerjamo današnjo bombo in tisto iz Vurberka, je bila v Vurberku zagotovo zahtevnejša. Danes pa je bila zadeva zahtevnejša z vidika same evakuacije,« je poudaril Kopač.

Uspešno deaktivirana bomba ima v sebi skoraj 250 kilogramov eksploziva. Če bi eksplodirala, bi na tem mestu, na višini, imela izredni udarni val v radiju vsaj 200 metrov. Pokalo bi steklo, fasade.

»Uspel je najbolj pozitiven scenarij, kar je možno,« je še dodal Kopač.

Mariborčani, hvala!

»Prvo se moram zahvaliti vsem Mariborčanom, ki so upoštevali navodila in prisotjnim službam za evakuacijo. Mariborčani imate v štabu civilne zaščite sposobne in organizirane ljudi. Dokazali smo, da zmoremo ogromno,« je ob deaktivaciji poudaril Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Povedal je tudi, da je njihovo delo zelo odgovorno, saj se morajo držati strogih postopkov. 

»Bomba gre na začasno skladiščenje, v roku treh mesecev pa bo uničena s sežigom. V njej je prevelika količina naboja, zato smo se odločili za sežig,« je še dodal Zonjič.

Na terenu tudi policijski čoln in policijski dron

Policijski dron je tudi danes preletaval območje, fotografiral in snemal območji evakuacije in zaklanjanja. Na reki Dravi je bil tudi policijski čoln. To je po besedah policije potrebno za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja. Za druge brezpilotne zrakoplove, daljinsko ali avtonomno vodena vozila in druga primerljiva tehnična sredstva je veljala na območju evakuacije omejitev gibanja.

Vsako tehnično sredstvo, ki bi to kršilo, bi smeli policisti prizemljiti oziroma ustaviti, je opozarjala Policijska uprava Maribor.

Dron naj bi zasledil dve osebi v coni zaklanjanja med 300 in 600 metrov, tja so možje v modrem napotili policiste, a niso izsledili nikogar.

V Mariboru še 200 neeksplodiranih bomb brez načrta ukrepanja

Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved je že po uspešni deaktivaciji prve bombe dejal, da Maribor ta trenutek nima načrta ukrepanja oziroma evakuacije, čeprav se na območju mesta še vedno nahaja okoli 200 bomb, ki niso eksplodirale. Načrt naj bi bil po besedah Medveda pripravljen že v naslednjih dneh.

V prihodnjih dneh pa bodo na Mestni občini Maribor pripravili tudi spremembo odloka, ki določala, da bo na območju tveganja pri gradbenih delih potrebno izvesti predhodne raziskave. Medved je opozoril, da so ravno gradbeni delavci, ki izvajajo izkope, tisti, ki so v tem primeru najbolj izpostavljeni nevarnosti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice