V slavnostni dvorani ptujskega gradu je včeraj nastopil Marko Črnčec.

Marko Črnčec je eden najbolj priznanih sodobnih slovenskih glasbenikov, ki trenutno živi in deluje v New Yorku.

Na mednarodnem prizorišču je znan kot multi-instrumentalist, skladatelj, aranžer ter producent, zlasti v jazzu ter popularni glasbi.

Pri svojih rosnih šestih letih je svojo glasbeno pot začel z igranjem harmonike, kasneje pri desetih letih pa z igranjem klavirja.

Do svojih najstniških let je bil večkratni dobitnik zlatih plaket in nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Leta 2005 je končal študij klasičnega klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor in leta 2009 z odliko in posebno pohvalo diplomiral na jazz oddelku Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.

Izdal je že pet avtorskih zgoščenk z odmevnimi kritikami, kar ga uvršča med enega najbolj ustvarjalnih in produktivnih glasbenikov slovenske jazzovske glasbe.

Njegov album »Devotion« je največja jazz publikacija All About Jazz uvrstila med enega izmed 20 najboljših jazz albumov na svetu leta 2014.

S tem se je Črnčec znašel v družbi jazzovske smetane, kot so Brian Blade, Tigran Hamasyan, Ambrose Akinmusire, Jason Moran in drugi.

Njegov zadnji album »Place To Live« je izšel marca 2019 pri renomirani založbi Fresh Sound New Talent. Po prvem albumu »Signature« se Črnčec spet predstavlja s klavirskim triom, ki ga sestavlja z odličnima Harishom Raghavanom na kontrabasu ter Justinom Brownom na bobnih.

Na dveh skladbah je posebni gost tudi izjemni vokalist Jonathan Hoard, med drugim tudi Grammy nagrajenec. Črnčec skupaj z nizozemskim basistom Jorisom Teepejem ter legendo jazzovske glasbe Billyjem Hartom (Miles Davis, Herbie Hancock, The Cookers) sestavlja kolaborativni trio CTH, s katerim so leta 2019 izdali prvo ploščo The Brooklyn Sessions pri nizozemski založbi Jazz Tribes. Za njimi sta dve uspešni evropski turneji, ki sta se zaključili z letošnjim koncertom v prestižnem amsterdamskem jazz hramu Bimhuis, na katerem so navdušili publiko.

Letos je Marko tudi postal član zasedbe odličnega ameriškega jazz kitarista Jonathana Kreisberga, s katerim so koncertirali tudi na Japonskem.

Sedaj se Črnčec pripravlja na izzid njegovega novega ploščka, in sicer z Big bandom RTV Slovenija z naslovom Roads ter koncertiranje s solo klavirskim repertoarjem.

Marko Črnčec je nastopal ter snemal z naslednjimi velikimi imeni glasbenega sveta: Billy Hart, Seamus Blake, Jonathan Kreisberg, Rez Abbasi, Joe Locke, Mike Moreno, John Ellis, Luis Bonilla, Melissa Aldana, Damion Reid, Mark Shim, Justin Brown, Marcus Gilmore, Rudy Royston, Suresh Talwalkar, Jonathan Powell, Joe Sanders, Gwen Hughes, Stefan Milenkovich in še bi lahko naštevali.

Nastopal je na večjih festivalih in odrih po svetu, kot so: Brosella Jazz Festival, Havana Jazz Festival, Blue Note Jazz Club NYC, Blue Note Nagoya, Jazz Standard NYC, Jazz Gallery, Unterfahrt Jazz Club Munich, Porgy and Bess Vienna, Vienna Konzerhaus, Jazz Festival Sarajevo, Jazz Festival Beograd, Jazz Festival Ljubljana, Salsa Festival Barcelona, Ohrid Music Festival, Nishville Jazz Festival, Rovinj Salsa Festival, Dubrovnik Music Festival, Stockholm A-Capella Festival, Sava Center Beograd, Gramercy Theater NYC, Bimhuis Amsterdam, Gregorys Jazz Club Rome, Sunside Sunset Paris, Blue Whale Jazz Club Los Angeles ter mnogih drugih.

Foto in video: Darko Kutoš

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice