Maribor je zasijal v soju prazničnih luči, obenem pa se je pričel tudi prvi dan dogajanja Čarobnega decembra.

Prvi praznično obarvani dogodek v mestu se je pričel na Trgu generala Maistra. Ob 17. uri je župan Saša Arsenovič s kulturnim programom prižgal luči in v Maribor vnesel prav poseben čar.

Po prižigu lučk na Trgu generala Maistra so se ob nastopu kolednikov Akademske folklorne skupine Študent ob 17.20 prižgale luči na smreki na Trgu svobode in na Piramidi, nato pa je Grajskem trgu ob 17.45 obiskovalce navdušil ognjeni ples s kraljico svetlobe in njenimi spremljevalci, ki je vodil do Vetrinjskega dvora, kjer je so otvorili Vilinsko mesto

»Ustvarjalni program v Vilinskem mestu ustvarjamo za vse generacije. Čitalnica – igralnica, ki jo pripravljamo, bo odprta vsak dan med tednom med 10. in 19. uro, ob petkih in sobotah pa se bodo ob večerih brale pravljice. Med drugim bomo tudi ustvarjali v delavnicah animiranega filma, kiparstva, oblikovanja, šivanja, recikliranja … Pod belo omelo pa se bomo ljubčkali,« je o dogajanju v Vilinskem mestu povedala Vojka Miklavc iz Zavoda Mars Maribor.

Današnji večer se bo zaključil na Trgu Leona Štuklja, kjer bo za zabavo ob pop hitih poskrbel DJ Stojko. Sicer pa bo na Trgu Leona Štuklja dogajanje vsak dan do 31. decembra; med drugimi bodo nastopili Nina Pušlar, Tony Cetinski, Challe Salle, Crvena jabuka, Gadi in Muff z izjemno Senidah.

Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, ki organizira uvodni del Čarobnega decembra v Mariboru, meni, da Maribor vsako leto bolj žari v prazničnem vzdušju, nepogrešljivem delu ponudbe mesta tako za domačine kot tudi za turiste.

»Prižig lučk je v zadnjih letih izjemno dobro obiskana prireditev, kar pomeni da so Mariborčani v velikem pričakovanju decembrskih dogodkov. In kje se obiskovalci mesta raje zadržujejo kot v družbi veselih in praznično razpoloženih domačinov? Tudi Zavod za turizem Maribor – Pohorje z veseljem soustvarja Čarobni december v Mariboru in podpira organizatorje kakovostnih prireditev. V mesto vabimo tako domače kot tuje turiste in po odzivih nekaterih ponudnikov se že lahko nadejamo, da bodo decembrski Maribor doživeli številni turisti, predvsem seveda iz bližnje Avstrije,« dodaja Urbančič Windischeva.

Silvestrovanje v Mariboru, ki ima najdaljšo tradicijo javnega silvestrovanja v Sloveniji, bo na Trgu Leona Štuklja; v Novo leto bosta Mariborčane in obiskovalce popeljali skupini Groovocado in Big Foot Mama.

Drsališča še ne bo ...

Mestno drsališče Dobimo se pri Kodžaku bo tudi letos postavljeno na Trgu svobode, a bo zaradi neugodnih vremenskih pogojev prestavljeno. Nov datum še ni znan, so sporočili iz Zavoda za turizem Maribor – Pohorje.

Lions klub Piramida bodo tudi letošnje leto dobrodelno vključeni v Čarobni december

Tudi letos bo na Čarobnem decembru mariborski Lions klub Piramida dobrodelno sodeloval. Zbirali bodo denar za operacijo 4-letnega Mitje, ki boleha za cerebralno paralizo. Stroški operacije v Ameriki znašajo okrog 55 tisoč evrov, dodatni stroški bivanja in terapij pa znašajo še dodatnih 10 tisočakov. 

Mariborska občina se je odzvala in skupaj z Lions klubom Maribor Piramida bo zbirala sredstva za malega Mitjo. Plastične kozarce so letos spremenili v dobrodelne kozarce.

Akcija se bo odvijala od danes pa vse do silvestrovanja. V akcijo bodo vključeni Mestna občina Maribor, Lions klubi, gostinci, najemniki hišic in občani.

FOTO: Jure Banfi

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice