V UKC Maribor so v teh dneh dosegli velik napredek pri obravnavi bolnikov s kardiološkimi težavami. Nekirurško so aortno zaklopko vstavili že dvema bolnikoma, želijo si opraviti vsaj 50 posegov letno.

»Kot strokovni direktor menim, da je trenutna čakalna doba pri bolnikih, ki čakajo na operacijo srca 12 mesecev nedopustna!« je povedal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin, ki je uvedbo nove metode zdravljenja izpostavil kot izredno pomembno v luči dolgih čakalnih vrst pri srčnih bolnikih.

»Tako dolgo čakanje na ustrezno zdravljenje predstavlja izredno visoko tveganje za bolnike, saj so rezultati zdravljenja bistveno slabši, kot če bi bolnike obravnavali v optimalnem času, stopnja smrtnosti pa občutno večja,« je dodal in ocenil, da bi lahko na letno v UKC Maribor izvedli 50-70 takih posegov.

Z novo metodo enaka kvaliteta zdravljenja tudi v severovzhodni Sloveniji

Klasična metoda zdravljenja pri bolnikih z okvaro aortne zaklopke je še vedno kirurški poseg, pri katerem je potrebno odpreti prsni koš, ustaviti srce in bolnika prehodno vzdrževati pri življenju z zunajtelesno črpalko. Kirurgi so v UKC Maribor opravili že dve operaciji, pri katerih ni bilo zapletov, bolnika pa dobro okrevata.

»Z metodo katetrske oziroma nekirurške zamenjave zaklopke vstavimo nadomestno zaklopko brez kirurškega reza. Poseg je primeren predvsem za starejše bolnike, pri katerih operativni poseg predstavlja veliko tveganje za zaplete,« je pojasnil predstojnik oddelka za kardiologijo in angiologijo Franjo Husam Naji

Zaenkrat je bilo takšno obliko zdravljenja opraviti le v KC Ljubljana, z uvedbo metode v UKC Maribor pa tako povečujejo dostopnost in obenem omogočajo enako kvaliteto zdravljenja pri bolnikih z okvaro aortne zaklopke tudi v severovzhodni Sloveniji.

Še brez financiranja, letno vsaj 50 posegov

Pacienti s hudo aortno stenozo imajo zelo visoko smrtnost, ki znaša več kot 30 odstotkov na leto, je pojasnil specialist kardiologije, vaskularne in interne medicine Igor Balevski. Ta je poudaril, da UKC Maribor pokriva okoli 800.000 prebivalcev, mariborski kardiologi pa so pripravljeni opraviti vsaj tretjino vseh posegov. V UKC Maribor so pripravljali na ta poseg kar sedem let.

Prejšnji teden so v UKC Maribor izvedli prva dva uspešna TAVI posega, kljub temu, da še nimajo potrjeno, da bodo ti posegi v UKC Maribor. Glede na število srčnih bolnikov v severovzhodni Sloveniji verjamejo, da bi lahko na leto opravili vsaj 50 posegov.

»Z razvojem medicinske tehnologije je pričakovati, da bo število teh posegov čedalje večje. S tem se bo pritisk na kirurški program delno zmanjšal, po drugi strani pa je možnost s to metodo zdraviti bolnike, ki doslej niso bili primerni ali sposobni za operacijo,« je povedal specialist kardiovaskularne kirurgije Gorazd Košir.

V UKC Maribor sicer trenutno na operacijo srca čaka 270 bolnikov. »V kolikor bo program transkatetrskih vstavitev aortne zaklopke priznan in plačan v UKC Maribor, pričakujemo najmanj 50 tovrstnih posegov v naslednjem letu,« je povedal tudi Košir.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice