Po podatkih, ki jih v Dravskih elektrarnah Maribor prejemajo s strani avstrijskega Verbunda, se razmere na Dravi umirjajo.

Na nevarnost poplav so s sireno že ponoči obvestili prebivalce ob reki Dravi za jezom Melje in prebivalce občine Dravograd. Po informacijah Mariborinfo je regijski center za obveščanje Maribor s sireno prebivalce za jezom Melje opozoril okoli 2.45.

Drava bo vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu. Po ocenah hidrologov bi lahko bilo ogroženih več kot sto objektov, od tega večina, 87 v okolici Maribora, okoli 20 pa v okolici Ptuja.

Predsednik vlade Marjan Šarec si je danes zjutraj že ogledal razmere na Dravi po zadnjem močnem deževju in se srečal z ljudmi na terenu. Ob 9. uri zjutraj je obiskal Dravograd, ob 11. uri bo na vrsti Maribor, ob 13. pa Ptuj, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Predsednik vlade Šarec si je že ogledal razmere na Dravi po močnem deževju, obiskal je tudi Ptuj z okolico.

Za porečje Drave v zgornjem in spodnjem toku je zdaj izdano opozorilo oranžne stopnje, kar pomeni, da hidrologi še vedno napovedujejo, da bo Drava danes vzdolž svojega toka poplavljala.

Ker pričakujejo nadaljnje naraščanje pretoka, občanom, ki živijo na območjih, kjer grozi poplavljanje, predlagajo, da poskrbijo za izvedbo zaščitnih ukrepov pred morebitnim poplavljanjem.

Pretok reke Drave na meji z Avstrijo bo danes ustaljen pri 1600 m3/s. Lokalni dotoki vzdolž celotnega toka Drave v Sloveniji bodo znašali med 100 in 150 m3/s.

Dravske elektrarne Maribor na osnovi vremenskih prognoz in sporočil, ki jih prejemajo s strani avstrijskih dravskih elektrarn, javnost obveščajo, da je od 9. ure naprej napovedan pretok reke Drave 1400 kubičnih metrov na sekundo na meji Avstrija - Slovenija. 

Lokalni dotoki so svoj maksimum že dosegli in so v upadanju, kar pomeni, da bodo preko današnjega dne dosegali pretok okoli 100 kubičnih metrov na sekundo, to pa pomeni, da bodo pretoki reke Drave na področju Slovenije v današnjem dnevu dosegali okoli 1.500 kubičnih metrov na sekundo. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

krmača (nepreverjen)

Prišo je gledat če res voda po Dravi teče, tega ni še nikoli videl !?

Starejše novice