Na mariborskem sodišču se začenja glavna obravnava zoper vodjo Gibanja Zedinjena Slovenija Andreja Šiška in soobtoženega Mateja Lesjaka, ki ju obtožnica bremeni ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve in pomoči pri tem dejanju.

Privrženci Andreja Šiška, vodje samooklicane Štajerske varde, so danes pred Okrožnim sodiščem v Mariboru poskrbeli za pravo filmsko sceno. Začetek glavne obravnave so pospremili s postrojem pred sodiščem, manjkala ni niti bela limuzina, iz katere je izstopil pripadnik Štajerske varde Ivan Bolfek.

Oba obtožena, vodja Gibanja Zedinjena Slovenija Šiško in soobtoženi Matej Lesjak, sta se nedavno na predobravnavnem naroku izrekla za nedolžna, na začetku glavne obravnave pa bosta podala svoja zagovora.

Sodnica Vanja Verdel Kokol je v marcu razpisala kar deset narokov, naslednji bo že jutri, kjer je pričakovati prve priče. Med njimi bodo na predlog tožilstva predvsem nekateri udeleženci lanskega postroja Štajerske varde v Apačah, kar je bil povod za začetek postopka zoper obtožena, Šiško pa je vse od jeseni tudi v priporu.

Šele med postopkom bo sodnica odločila, ali bo morda ustregla tudi zahtevam obrambe po zaslišanju vrha slovenske politike, med drugim premierja Marjana Šarca, predsednika Boruta Pahorja, nekdanjega premierja Mira Cerarja in vodje opozicije Janeza Janše.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice