V Črni na Koroškem je zadnji januarski konec tedna že tradicionalno posvečen kralju Matjažu in snežnim mojstrovinam. Zimska pravljica se odvija že 28. leto.

Na idilični ravnici pod Peco tudi letos nastajajo snežne mojstrovine, ki dokazujejo, da domišljija in ustvarjalnost ne poznata meja, Gradovi kralja Matjaža so tradicionalna prireditev, ki vsako leto zbere zimske entuziaste. Prihajajo iz vse Slovenije in tujine. Zimske temperature in debela snežna odeja so tokrat poskrbele za odlične pogoje za izpeljavo prireditve.  

Tekmovanje v gradnji snežnih gradov in skulptur, ki so tematsko navezane na legendo kralja Matjaža, je tudi letos v središče Črne na Koroškem privabilo številne obiskovalce iz vse Slovenije. Ti so ob pestrem zabavno-kulturnem programu spremljali nastajajoče snežne mojstrovine. 

Ko zapade mrak, iz nastalih skulptur zagorijo bakle. Pravljična svetloba poskrbi za pravo januarsko  idilo. Tako graditelji kot obiskovalci se sprehodijo skozi rajsko kraljestvo dobrega ogrskega kralja Matije Korvina, ki mu pravimo tudi kralj Matjaž. 

Ko se bo brada sedemkrat ovila okrog mize …

Med Korošci je legenda o dobrem vladarju kralju Matjažu še kako živa. Vsako zadnjo januarsko soboto namreč v Črni na Koroškem organizirajo prireditev spečemu junaku v spomin in tako skrbijo, da ljudsko izročilo ne tone v pozabo. Če gre verjeti slovenski ljudski pripovedki, dobri vladar spi v votlini pod goro Peco. Ko se bo njegova brada sedemkrat ovila okrog mize, se bo kralj Matjaž s svojo vojsko prebudil, zatrl sovražnike in zavladal Slovencem. 

Snežne gradove kralju Matjažu v čast lahko ujamete le še danes.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice