Na mariborskem sodišču se je danes moral zagovarjati drugi dijak, ki je februarja sodeloval na protestnem shodu na Trgu svobode. Mariborska okrajna sodnica je prekrškovni postopek zoper dijaka ustavila.

Na mariborsko okrajno sodišče je danes prišel drugi dijak, ki se je moral pred sodnikom zagovarjati za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih. Prva dijakinja je pred sodnika za prekrške stopila prejšnji teden. 

Pred sodiščem se je zbrala skupina dijakov in podpornikov, ki so s transparenti in aplavzom izrazili podporo dijaku Maticu Gosaku. Ta je v začetku februarja sodeloval na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi. 

Vidno olajšan Matic Gosak je po odhodu iz sodišča izrazil svoje zadovoljstvo z odločitvijo sodnice.

Množica podpornikov dijaka čakala pred sodiščem 

Na družbenem omrežju Facebook se je pojavil poziv v podporo dijakom. Z bučnim aplavzom so prejšnji teden podporniki na sodišče pospremili prvo dijakinjo. 

Tudi tokrat se je pred sodiščem zbrala množica ljudi, ki so s transparenti izrazili podporo tudi Maticu.

Kakšen je epilog? 

Mariborska okrajna sodnica je sledila predlogu obrambe in ustavila prekrškovni postopek zoper Matica Gosaka.

»Očitno je zmagal razum. Postopek se je ustavil, sodnica pa se je v imenu sodstva opravičila,« je po odhodu iz sodišča povedal dijak.

Zagovornik Dino Bauk je ob tem izrazil, da pričakuje takšno odločitev tudi v primeru ostalih dveh dijakinj, ki sta se znašli v enakem postopku.

Maticu je podporo izkazala tudi dijakinja, ki se je pred sodnikom zagovarjala prejšnji teden.

Spomnimo …

Na Trgu svobode so 9. februarja policisti zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih odredili šestim osebam globo v višini 400 evrov. Trije mladoletni dijaki pa so prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške. Pravno pomoč so poiskali pri Pravni mreži za varstvo demokracije. 

»Zanje smo našli odvetnika, ki bo prevzel njihova pooblastila in jim bo strokovno pomagal,« je ob vložitvi pobude za oceno ustavnosti odloka o prepovedi zbiranja povedala Barbara Rajgelj iz Zavoda Open.

Vsi trije dijaki obiskujejo II. gimnazijo Maribor. Prva protestniška dijakinja je pred sodnika stopila prejšnji teden, druga dijakinja novega datuma zagovora še nima. Razpisani narok je bil namreč zaradi omejenega delovanja sodišč pred tremi tedni prestavljen.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice