Iz središča Maribora se že od dopoldneva vije vonj po pikantnem in sladkem. Mednarodni festival Čili in čokolada je privabil rekordno število ponudnikov, ob sijajnem vremenu pričakujejo do 15 tisoč obiskovalcev.

Na Trgu Leona Štuklja že drugo leto zapored poteka mednarodni festival Čili in čokolada, na katerem letos sladko in pekoče streže več kot 40 ponudnikov. Interes je bil celo tak, da so morali že po 14 dne zaključiti prijave in izbrati najboljše ponudnike.

»Že lani je bil uspešen festival in to se pozna pri velikem številu prijav. Po 14 dneh smo morali zapreti prijave in narediti resno selekcijo. Jaz ji rečem 'sladki problem',« za Mariborinfo razkriva organizator Mitja Špes, ki glavno razliko v primerjavi z lanskim letom vidi v sončnem in toplem vremenu.

Za letošnji festival so nadgradili spremljevalni program z otroškimi, kreativnimi in slaščičarskimi delavnicami, prirejajo tudi delavnice na temo pridelave čilija. Popoldne bo v sklopu festivala potekala tudi modna revija Srednje oblikovalske šole Maribor.

Na čokolado in čili so se Mariborčani očitno zelo dobro navadili, saj je že malo po 10. uri na prizorišču bilo zaznati prijetno gnečo.

Karim Merdjadi: Mariborčani so 'zelo fajn'

Na festivalu se kot ponudnik tudi letos predstavlja eden najbolj znanih slovenskih slaščičarjev in tudi sodnik v kuharskem šovu MasterChef Karim Merdjadi.

»Moram reči, da je v Mariboru super, enkratno. Ljudje so zelo fajn in odprti. Ponujamo sladko, tako kot vsakič se pravi od brownijev, cookijev, babà, macaroonsov in tiramisuja. Drugače pa kot novost pripravljam nov okus makaronsa, to je dimljena čokololada, koščki kakava, kar bo zanimivo, žal pa tega še ne bo na festivalu,« nam je zaupal znani slaščičar.

Ves promet od čilija za socialno ogroženo družino

V Mariboru se dva dni družijo tudi največji privrženci pekočih čilijevih izdelkov. Facebook skupnost Čudoviti svet čilija šteje že več kot 5000 članov in velja za največjo skupnost ljubiteljev čilija v državi.

»Tako veliko čilijaško sceno nam zavidajo vsi po Evropi. Sam sem se udejstvoval tudi raznih festivalov drugod po Evropi in takšne scene res nimajo nikjer, da bi na primer cela država delovala skupaj. Na festivalu ponujamo vse kar se da narediti iz čilija od čokoladnih čilijevih zadev, pralinejev, olj, suhih čilijev do čilijevih omakic,« nam je zaupal Adam Šerc Guru, idejni vodja skupnosti Čudoviti svet čilija.

A glavna poanta njihovega delovanja ni le pridelava čilijevih izdelkov, ampak tudi dobrodelnost. »Imamo moto 'Gre za otroke' in tega se držimo,« poudarja Guru, kot ga kličejo čilijaši. Tako bodo vsi ponudniki čilijevih izdelkov na dvodnevnem festivalu celoten izkupiček namenili socialno ogroženi družini.

Tekmovanji v hitrostnem jedenju čokolade in pikantnih perutničk

Festival poteka ves dan in se bo nadaljeval tudi jutri od 10. ure naprej. Jutri organizatorji pripravljajo tudi tekmovalni del. V njem se boste lahko preizkusili v hitrostnem jedenju čokolade in pikantnih perutničk. Ob tem pripravljajo tudi strokovno tekmovanje v izboru najboljše čili omake. Najboljšega ponudnika čili omake bo izbrala strokovna žirija.

Špes je za Mariborinfo še povedal, da v dveh dneh festivala pričakujejo med 12 in 15 tisoč obiskovalcev. Kar nekaj gostov prihaja iz tujine, s strani ponudnikov prenočišč pa prejemajo informacije o porastu zanimanja za prenočišča v Mariboru ta vikend.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice