Foto: Jure Banfi
V Oceans Orchids so pridelali 200 plodov vanilije in jih nekaj odstopili tudi Podeželski čokoladnici Passero, kjer so izdelali prvi sladoled iz prave slovenske vanilije.

Marsikateri šolar si je na današnji zadnji šolski dan prislužil sladoled, a le učenci iz Dvojezične osnovne pole Dobrovnik so lahko okusili sladoled iz vanilije, ki je zrasla v rastlinjaku podjetja Oceans Orchids. Vanilija pravzaprav nastane iz plodov orhideje.

»Zeleni plodovi nimajo vonja ali okusa vanilije. Ko pa so zreli in porumenijo, se jih odtrga, začne se postopek fermentacije, da na koncu dobimo strok rjave barve in končno dobi tisto aromo.«

Tomaž Jevšnik, tehnični direktor Oceans Orchids

Ročno opraševanje in obiranje

Začetki gojenja vanilije v Dobrovniku segajo v leto 2007 in vse od takrat so do potankosti proučevali postopek gojenja, opraševanja in fermentacije plodov vanilije.

»Treba je ročno opraševati v našem primeru in ročno pobrati ob pravem času. Zelo dolgotrajen in zahteven postopek,« pravi Jevšnik.

Najuspešnejši pridelek do sedaj

Letošnji pridelek je bil do sedaj najuspešnejši, saj jim je uspelo vzgojiti okrog 220 plodov. Del pridelka so predali Podeželski čokoladnici Passero, kjer so izdelali 20 litrov sladoleda.

»Izziv je bil zelo velik in hkrati tudi zelo prijeten, tako da sva se z možem po našem pogovoru kar hitro lotila izdelave sladoleda s prvo prekmursko vanilijo,« pravi Jasmina Passero Sotošek.

Dva stroka vanilije na liter

»Bolj vanilijasto, ni tako dosti sladkorja notri,« so ob okušanju sladoleda povedali šolarji. »Je dober, ker je dobrovniški,« so še poudarjali lokalno noto osvežilne sladice. Za en liter sladoleda so porabili vsaj dva stroka dobrovniške vanilije.

»Sladoled je izdelan po principu gelato, se pravi, je manj maščobe, manj sladkorja, tako da je en tak osvežilni sladoled,« je ob razdeljevanju sladoleda razlagal Tomaž Sotošek iz čokoladnice Passero.

V prihodnje razširjen nasad vanilije, ki je draga kot srebro

V omejenih količinah bo možno sladoled iz domače vanilije okusiti na terasi Tropskega vrta. V Dobrovniku pa želijo v prihodnje pridelavo vanilije še dodatno raziskovati in razširiti nasad.

»Hkrati pa moramo resno premisliti, če se dejansko splača gojiti v evropskih klimatskih pogojih vanilijo kot začimbo,« pravi tehnični direktor Oceans Orchids Tomaž Jevšnik.

Že sama cena končnega izdelka daje jasni odgovor na to vprašanje. Takoj za žafranom je namreč vanilija druga najdražja začimba. Trenutno ima isto ceno kot srebro, do 600 evrov na kilogram.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice