Obiskali smo Ptujske pekarne, kjer smo si ogledali izdelavo, cvrtje in polnitev krofov, ki jih posebna izmena pripravlja 24 ur dnevno.

Nastopil je ... čas kurentov, raznolikih mask, pustovskega rajanja in preganjanja mraza ter seveda tistega sladkega z belim obročem ... Tako so se v Ptujskih pekarnah že predčasno pripravljali na peko pustnih krofov, kjer se morajo velikemu povpraševanju zoperstaviti z avtomatizirano linijo, ki pripravlja testo.

Po vzhajanju testa sledi ključni korak priprave krofov. »In sicer najpomembnejše je cvrtje, da je res tako, kot mora biti. Olje mora biti okoli 170, 175 stopinj, več ne sme preseči,« pove Sabina Pišek iz Ptujske pekarne. 

V pustnem času pripravijo kar 350.000 krofov, tudi do 60.000 na dan. A ker stroji vsega ne zmorejo sami, je v pekarni potrebna še dodatna pomoč pridnih rok. Sogovorka je pojasnila, da se krof 4 -krat preobrne in je v olju 7 minut. Nato gre za odcejanje, nato pa na polnjenje z marmelado. 

Tako opravijo ročno tudi potresanje s sladkorjem, in sicer kar do 1200 krofov na uro

»V tem času res dela posebna izmena samo krofe in delajo ji 24 ur. Dve uri imamo približno za čiščenje, drugače pa se 22 ur zagotovo cvrejo krofi,« še pojasni Sabina. 

Tako bodo v času letošnjega kurentovanja porabili 84 tisoč jajc, 21 ton moke, 7 ton marmelade in 16 ton sladkorja. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

joko-te v oko (nepreverjen)

mi je povedal Veso da njega ,
njegova soseda Štefa ,
to je baba od murgeljskega palčka ,
točno tako za jajce šlata

Starejše novice