Dokaze, da imamo Štajerci zimske športe v krvi, lahko te dni vidimo na vsakem koraku.

Na Kapeli je po 15 letih znova oživelo smučišče, kjer smučarje po hribu vozi vlečnica na traktorski pogon. In če ste mislili, da pri nas ni steze za bob, ste se pošteno zmotili. V Gabrniku pri Juršincih namreč na naravni progi prirerajo prave tekme. Da bo zimsko vzdušje popolno, pa bodo v nedeljo v Juršincih skakali na skakalnici, ki v Prlekiji stoji že 30 let.

V dobre pol minute na Madono di Kapela

Dvesto metrov dolgo progo na Kapeli je oživela improvizirana vlečnica. Za pogon skrbi traktor Zetor, ki smučarje v dobre pol minute na hrib, ki so ga v zimkem času preimenovali kar v Madona di Kapela.

»Škripce smo mogli kupit, staro odpadno železo smo doma vzeli in improvizirali. Zamisel je vse, kar moraš imeti. Potem pa smo vzeli felno od avtomobila, mogli smo še lagere kupiti, da to laufa lepše, pa je,« pojasnjuje Sandi Mulec.

Uporaba vlečnice je na lastno odgovornost, vožnja pa brezplačna. Ob glasbi in toplih napitkih za dobro vzdušje poskrbi tudi domača klobasa in čebula. Domačinom pa je uspelo zagnati tudi stari teptalnik, ki zadnjih petnajst let ni vozil.

Štajerska bob ekipa? Zakaj pa ne!

Nedaleč stran bo na naravni bob progi Pukaž v Gabrniku v soboto potekala že druga letošnja tekma. Na vrečah slame po njej drvijo tudi po trije tekmovalci naenkrat.

»Proga je dolga okrog 270 metrov, nekateri tekmovalci, ki so res hitri in so tu že stari mački, dosegajo hitrosti tudi do 60 kilometrov na uro,« nam zaupa Rok Novak, Miran Muhič pa dodaja:

»Po progi se lahko pusti prav vsak, stremimo pa k temu, da je proga čim manj nevarna in v bistvu primerna za vse.«

Pa še - hop - na smučarske skoke

Le za najbolj pogumne pa je primerna skakalnica v kilometer oddaljenih Juršincih. Smučarski skoki so tu doma že 30 let.

»Vsako leto, ko prihaja zima, je vedno v vseh gostilnah prvo vprašanje, ko vidijo mene kot predsednika društva: Bodo skoki? Ne bodo skoki? Zakaj ne? To je vedno polemika, če bodo skoki ali jih ne bo,« pravi Kristjan Lovrec, predsednik Športnega društva Juršinci.

In to zimo že drugič na to vprašanje odgovarja pritrdilno, saj je v nedeljo na sporedu ekipna tekma.

Smučarski skoki živijo v Juršincih že 30 let.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice