Prišlo je leto naokoli in tudi letos so obrali najstarejšo trto na svetu. Z 32. Svečano trgatvijo najstarejše trte na svetu se je pričel Festival Stare trte.

Pa smo tudi v Mariboru pošteno zakorakali v jesen. Včeraj so splavarji opravili svoj tradicionalni krst, danes pa se je obrala najstarejša vinska trta na svetu.

Pred Hišo Stare trte so se danes, na prečudovito in sončno nedeljo, napolnile vse kapacitete. Zbrali so se številni obiskovalci, brači, vinske kraljice, predstavniki institucij, kjer imajo potomke stare trte, predstavniki vinskih bratovščin in redov, folkloristi, kmečke žene in splavarji. 

FOTO: Janez Leskovar

Letos je prva v roke dobila škarje Aleksandra Pivec, kmetijska ministrica, ki je slavnostno opravila prvi rez, nato pa so jo zamenjali brači, ki so opravili svoje delo. Skrbnik trte Stane Kocutar je sicer pojasnil, da četudi pozna trgatev pomeni 15 odstotkov manj pridelka, pa je ta posebne kakovosti. Tako naj bi letošnje grozdje popolnoma dozorelo in z izjemnim koncentratom.

FOTO: Janez Leskovar

Okronali so tudi novo Mariborsko vinsko kraljico, to je postala Ana Protner iz vinogradniške družine Hipa Joannes Protner iz Vodol, študentka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem.

Stara trta je namreč žametovka oziroma modra kavčina, ki je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu, ki še vedno rodi žlahtne sadove. 

Na trgatvi pa so gostili tudi veleposlanika Severne in Južne Koreje, kjer so lani zasadili potomko stare trte, ter skrbnika omenjenih potomk. Medtem ko potomk 400-letne trte raste po Sloveniji 206, pa so jih v svet uradno raznesli kar 82.

FOTO: Janez Leskovar

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice