Na griču Panorama na Ptuju so se arheologi doslej mudili že večkrat, zdaj pa se začenjajo nove arheološke raziskave. Bodo skrivnosti nastanka in zatona Poetovione tokrat vendarle razvozlane?

Od včeraj, 10. avgusta, do predvidoma 4. septembra bodo na ptujski Panorami potekale arheološke raziskave. Odvile se bodo v sklopu projekta Colonia Ulpia Traiana Poetovio - nastanek in razvoj mesta.

Raziskave bosta financirali Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Mestna občina Ptuj.

Raziskave bo vodila arheologinja Jana Horvat, izvajalci del pa so: Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Terarhis, Skupina Stik, Gearh in Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož.

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je na družbenem omrežju razkrila, da je mestna občina dala soglasje za izvedbo arheoloških del v okviru projekta, ki bo trajal do 30. junija 2022. Zapisala je še, da je delež sofinanciranja ptujske občine 25 odstotkov, kar znaša 100.000 evrov.

Čemu so služile posamezne stavbe?

Z različnimi geofizikalnimi raziskavami so že dopolnili sliko urbanega rastra. Strokovnjake bo posebej zanimalo definiranje najstarejših gradenj v mestu, potek morebitnega obzidja, identifikacija svetišč in zgodnjekrščanske cerkve, boljša slika domnevnega termalnega kompleksa in odkrivanje najmlajših gradenj.

Zdaj so na vrsti še arheološka izkopavanja na manjši površini na delu Panorame, ki se spušča proti Maistrovi ulici. Na tem mestu bi morda lahko naleteli tudi na ostanke mestnega obzidja.

Izkopavanja bodo usmerjena v reševanje bistvenih vprašanj. Strokovnjake zanima natančna kronologija naselbine, posameznih objektov in gradbenih faz. Ugotavljali bodo načine gradnje in skušali prepoznati funkcije posameznih stavb.

Vodja arheoloških izkopavanj na Panorami Jana Horvat je razkrila, da arhitekturne ostanke pričakujejo na globini kakšnega metra do metra in pol, tik pod površjem pa so že našli nekaj drobnega arheološkega gradiva.

Vprašanja o nastanku mesta bi lahko dobila odgovore

Na Mestni občini Ptuj želijo na Panorami urediti arheološki park.

V letu 2015 so naročili obsežne arheološke geofizikalne raziskave. Rezultati so odkrili urbanistično zasnovo s potekom ulic in pravokotnimi stavbnimi parcelami. Pokazali so tudi velik potencial za rešitev številnih temeljnih vprašanj, povezanih z nastankom mesta.

»Po množici prostorsko omejenih arheoloških zaščitnih raziskav, ki so skoraj izključni vir podatkov od sredine 20. stoletja dalje, imamo v okviru širšega projekta prvič priložnost, da z načrtno zastavljenimi vprašanji celovito in moderno raziščemo večje območje v središču Petovione,« so še objavili na Mestni občini Ptuj.

Izkopavanja na Panorami že v prvi polovici prejšnjega stoletja

Petoviona, ki je nastala na prostoru dananšnjega Ptuja, je bila eno najpomembnejših rimskih mest na območju srednjega Podonavja. Zadnje veliko nedotaknjeno območje Petovione predstavlja grič Panorama.

Na Mestni občini Ptuj so spomnili, da so arheološke raziskave na Panorami v preteklosti sicer že potekale: »Z manjšimi izkopavanji v prvi polovici 20. stoletja so bili tu odkriti zanimivi arheološki ostanki: stavbe z več prostori, terme in vodovod.«

Vir: Mestna občina Ptuj

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice