Pred slabimi tremi tedni je Hrvaško stresel hud potres, ki smo ga čutili tudi v Sloveniji. Epicenter potresa je bil slabih 90 kilometrov od Ptuja, kjer je potres poškodoval kuhijo eno od osnovnih šol. Zaposleni so zavihali rokave in se sami lotili obnove.

Zaposleni v Osnovni šoli Ljudski vrt na Ptuju so pokazali, da znajo v težkih časih stopiti skupaj. Ker jim zavarovalnica ne pokriva škode, ki je v šolski kuhinji nastala med nedavnim potresom, so se kuharji in hišniki kar sami lotili popravila. 

»Imamo to posebnost, da v naši šolski kuhinji kuhajo kar štirje kuharji, ki so tudi ročno spretni,« nam zaupa Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica Osnovne šole Ljudski vrt. 

Glavni kuhar na šoli poleg kuhalnice obvlada tudi zidarsko orodje. »Glede na to, da imam svojo hišo, sem že marsikatero stvar pri sebi doma opravil, tako da ni problema, kar se tega tiče,« pravi Srečko Erjavec, vodja kuhinje.

Poškodovana naj bi bila kar četrtina vseh keramičnih ploščic v šolski kuhinji, zato je bilo potrebno ploščice najprej odstraniti in očititi stene. 

»Zdaj smo že tako daleč, da polagamo ploščice. Mislim, da jih bomo ta teden položili, naslednji teden bomo sfugirali, potem pa bom povabili sodelavce ostale, da pridejo, da počistijo kuhinjo,« še napoveduje glavni kuhar, zdaj v vlogi keramičarja.

Po oceni ravnateljice bi bil strošek popravila okrog štiri tisoč evrov, če bi za delo najeli obrtnike. Zdaj pa so, kot pravi, v nesreči imeli tudi srečo: »Prva je ta, da je šola zaprta in se kuhinja lahko sanira, druga sreča, ki jo imamo, pa je ta, da so bili naši zaposleni, hišniki in kuharji, pripravljeni pristopiti k delu sami.«

V potresu je bila poškodovana tudi kuhinja podružnične šole v Grajeni, ki jo obiskuje 164 otrok. Tam so zaposleni kuhinjo s skupnimi močmi že uspeli sanirati.

Kolektiv na Osnovni šoli Ljudski vrt je po besedah ravnateljice izjemen in razume izredne razmere: »Trenutno delajo dva hišnika in vodja šolske kuhinje. Odločili smo se, da ne bomo vpoklicali vseh, ki so bili pripravljeni, ravno zaradi tega, da lahko zagotovimo tudi njihovo varnost pri delu, ki ga opravljajo.«

Dela bi naj bila končana do konca prihodnjega tedna, ko bo tudi šolska kuhinja pripravljena, da skuha malice za vseh 787 učencev.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

bolek (nepreverjen)

Zanimivo, zanimivo. Gotovo so bile ploščice zanič prilepljene, zato so se pri tem slabem potresu odlepile.

luc-ifer (nepreverjen)

ove ploščice so položene do kurza

Starejše novice