Do zdaj se je v Fürstovi hiši zvrstilo že več kot 100 različnih dogodkov

Včeraj, 4. avgusta, je družina Fürst od Mestne občine Ptuj dobila plaketo »za izjemen doprinos pri soustvarjanju ptujskega kulturnega okolja, za vzpostavitev fizičnega in družbenega prostora, kjer se pretakata ustvarjanje in kreativnost lokalnih umetnikov in ustvarjalcev, ter s tem velik prispevek k soustvarjanju odprte skupnosti, ki deluje na vzajemnosti in medsebojnem sodelovanju,« so zapisali na občini v obrazložitvi nagrade.

V središču Ptuja je stara meščanska hiša, ki ima ne samo velik zgodovinski, ampak tudi kulturni pomen za mesto. Fürstova hiša in v njej delujoči umetniki poskušajo predvsem oživiti mestno jedro in umetnike, ki nimajo prostora za ustvarjanje, zadržati na Ptuju, da bi se tu lahko dalje razvijali in rasli.

Kratka zgodovina

Walter Fürst je leta 1991 po razglasitvi samostojne Republike Slovenije zahteval vrnitev hiše. Začel se je dolgotrajni pravdni proces in leta 2009 je lastnik zgradbe z dvoriščem znova postala družina Fürst.
Zgradba je bila v zelo slabem stanju: fasada je razpadala in kosi ometa so nenehno odpadali na ulico, streha je puščala, tako da so morali vsakič, ko je deževalo, podstavljati vedra. Leta 2010 je družina Fürst prenovila fasado in na novo prekrila streho.

Do leta 2012 je bilo v zgradbi visokošolsko središče REVIVIS, leta 2013 pa se je začel projekt Fürstova hiša in od takrat predstavlja zatočišče ptujskih ustvarjalcev. Lastniki so namreč želeli, da hiša znova zaživi in tako so hišo namenili ptujskim umetnikom za zelo nizko najemnino. Prvo leto je najemnina znašala simbolični en evro na kvadratni meter. Danes hišo vodi Saška Šteger, ki pravi, da so v hiši popolnoma samooskrbni in imajo trenutno 22 najemnikov. To so najemniki, ki so povečini umetniki, glasbeniki, fotografi, slikarji, izdelovalci nakita, celo tapetnik in sodelujejo pri promociji mesta in oživljanju hiše, pripravljajo program ter imajo še vedno zelo nizko najemnino. Imajo pa tudi štiri komercialne najemnike, med njimi je tudi ptujska televizija. »Ljudje, ki so danes najemniki v hiši, so tudi pripravljeni nekaj narediti zanjo, njeno oživitev. Gre za neko sožitje, vzajemen odnos, saj za simboličen denar dobijo prostor in potem lahko delajo, kar hočejo,« še dodaja. V teh štirih letih se je tako na tem mestu vzpostavil skupnostni prostor, namenjen ustvarjanju, izmenjavi idej in organizaciji raznovrstnih dogodkov.

Ustvarjajo kulturno ponudbo, razvijajo umetnost in širijo čudovito zgodbo

Prirejajo dogodke, ki so odprti za širšo javnost in so namenjeni različnim skupinam: od dogodkov elektronske glasbe, programe za otroke, različne joge, prostore dajejo v najem za raznorazne plesne tečaje (tapkajo, preplesavajo), učilnice za predavanja, literarne večere ... S tem ustvarjalci krepijo medsebojno sodelovanje, skupnost in se dejavno vključujejo v ptujsko kulturno in turistično sceno, oživljajo mestno jedro in spodbujajo k sodelovanju tudi meščane.

Saška prepoznava, da je njihova prednost tudi to, da imajo na razpolago veliko dvorišče, na katerem lahko zaživijo različni projekti. Njena želja je, da bi se ulica, ki sega do konca dvorišča, spremenila v rokodelsko ulico.  

Ocenjuje, da je med bolj priljubljenimi dogodki Fürstov sejem, ki se je razvil iz sejma unikatov. V okviru tega sejma se je razvila prijetna skupnost, ki komaj čaka naslednjega. Posebnost je zelemenjava, ko lahko ljudje zamenjajo pridelke, poskrbljeno pa je tudi za otroke, da lahko starši v miru brskajo po stojnicah.

Skupaj z Zavodom TuRA pa prirejajo Kuhno na dvorišču, ki je zelo obiskana, saj jih obišče več kot 500 ljudi. Z dogodkom poskušajo predstaviti predvsem lokalne gostince, vendar, kot opozarja Saška, prepoznavajo večji odziv gostincev iz drugih mest. Tudi letos je sočasno s Ptujsko nočjo dišalo z njihovega dvorišča, na katerem so lahko obiskovalci zraven dobre hrane še uživali v ob glasbi petih ptujskih didžejev. Za gurmansko razvajanje so 4. avgusta poskrbeli Restavracija Pri Florjanu iz Maribora, Gostilna Ribič, Gostilna Lužnik, Kitajski vrt, Pomaranča Ptuj s sladoledi ter Andrej in Tomaž s hot dogi in palačinkami. Za dobro kapljico pa je poskrbel hišni vinar Conrad Fürst und Söhne. V soboto pa se bo Kuhna preselila na sosednje dvorišče ob Zelenikovi ulici pred Kavarno Bodi. Kuhali bodo Restavracija Pri Florjanu iz Maribora, Noodle box iz Maribora, Restavracija Amfora, Pomaranča Ptuj ter Andrej in Tomaž. Kavarna Bodi bo posebno za ta večer poskrbela tudi za prijetno osvežitev s koktajli, ki jih bo pripravljal izkušeni barman.

Srčni prostovoljci

»S tem se ukvarjamo prostovoljno, nihče ne dobi plačano, večina dogodkov tudi ni dobičkonosnih. Če na dogodkih nekaj malega zaslužimo, damo v društvo za prenovo. Smo popolnoma samooskrbni. Mogoče je tudi že čas, da mesto sprevidi, da gre za ustanovo, ki ni vsakdanja, da vsako mesto tega nima. Če bi dobili vsaj nekaj sredstev, bi lažje ustvarjali dodaten kakovosten program. Sem tudi zelo hvaležna, da nas Ptujčani podpirajo in radi priskočijo na pomoč, se tu predstavijo s kakšnimi svojimi izdelki in v zameno ne zahtevajo honorarja,« pravi Saška.

Vizija

Saška je zelo vesela napredka, saj je v primerjavi s prvim letom danes več kakovostnih dogodkov in opaža, da so bolj prepoznavni. Želi si, da bi v hiši nastal kulturni oz. alternativni center. Voljo in energijo za naprej ji dajejo že malenkosti, kot ta, ko zasliši iz zaprašene garaže zvok starega pianina, na katerega občasno pridejo igrat podporniki. Okrog sebe so zbrali krog ljudi, ki na njihovem domačem dvorišču radi posedijo in tkejo umetniške ter prijateljske vezi.

Še naprej si želijo delati dobro, kakovostne dogodke, nadgraditi Kuhno na dvorišču, predvsem pa izpred računalniških mizic potegniti mlade ljudi, ki imajo več energije in sveže ideje. Želijo si tudi več družabnih večerov, ko bi na njihovem dvorišču poslušali glasbo, pogledali kakšen film, predvsem pa da bi mesto spet zaživelo in bi se ljudje med seboj spet družili.

Mojca Pernat

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice