Mestna občina Ptuj se je glede aktualnega vprašanja začasne preusmeritve mednarodnega tranzitnega prometa na relaciji Ptuj–Spuhlja–Zavrč in Središče ob Dravi ter obratno obrnilo na ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek.

Ptujska občina se je s predlogom za proučitev vseh možnosti za (začasno) prepoved mednarodnega tovornega tranzitnega prometa skozi mejna prehoda Zavrč in Središče ob Dravi ter njihovo preusmeritev na cesto višjega ranga, torej na avtocesto Gruškovje— Maribor, obrnila na ministrstvo za infrastrukturo. To je njihovo pojasnilo.

Zaradi cestnin povečan tranzitni tovorni promet

Uvodoma navajajo, da je glavna cesta prve kategorije Ptuj—Spuhlja v smeri proti Ormožu preko Puhovega mostu navezava na avtocesto A-4 in se v Spuhlji nadaljuje proti Ormožu in v nadaljevanju na mednarodni mejni prehod Središče ob Dravi.

V naselju Spuhlja se v smeri mejnega prehoda Zavrč začne regionalna cesta prve kategorije Spuhlja—Zavrč. Vsak dan se pelje skozi gosto naseljeni mestni četrti Mestne občine Ptuj (mestni četrti Jezero in Spuhlja) preko Ormoške ceste na Puhov most približno 16.000 vozil, od tega 1.200 težjih od 7 ton.

Velika večina tovornih vozil, ki so evidentirana na obeh mejnih prehodih, mora skozi Ptuj (Puhov most, Ormoška cesta, Spuhlja). Po uvedbi elektronskega cestninjenja se je promet tovornih vozil v Obe smeri povečal. Gre predvsem za povečanje tranzitnega tovornega prometa, po našem mnenju predvsem zaradi izogibanja cestninjenju.

Prebivalci izpostavljeni hrupu in izpušnim plinom

Prebivalci, ki živijo ob cesti, so vsakodnevno izpostavljeni hrupu in izpušnim plinom, ki so škodljivi za zdravje, saj je cesta izpeljana le nekaj metrov stran od njihovih hiš. Posledice se ne odražajo zgolj v čezmernem onesnaženju zraka in obremenjenostjo s hrupom, ampak neposredno vplivajo tudi na kakovost življenja. Posledice so Vidne tudi na hišah ob cesti ter seveda cesti sami, ki je v izjemno slabem stanju.

Se obeta prometni kolaps?

Nadalje, v primem realizacije projekta Rekonstrukcije glavne ceste Spuhlja—Ptuj ter posledični postavitvi cestnih zapor na tem območju lahko v Mestni občini Ptuj pričakujejo prometni kolaps predvsem zaradi tranzitnega tovornega prometa od/proti mejnima prehodoma Zavrč in Središče ob Dravi. Takšne obremenitve s hrupom in onesnaženjem ter čezmerno obremenitvijo cestne infrastrukture ta del Ptuja ne bi prenesel.

Mestna občina Ptuj zato na podlagi vsega zapisanega in v skladu s prvim odstavkom 65. člena Zakona o cestah poziva, da ministrstvo za infrastrukturo na cesti Spuhlja—Ptuj prouči vse pravne možnosti in prepove mednarodni tovorni tranzitni promet ter ga preusmeri na cesto višjega reda.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice