Marjan Dora je v tokratni oddaji Dora – nedeljski pogovori gostil Prekmurca Alana Gederja, načelnik generalštaba Slovenske vojske. Geder, rojen v Lendavi, živi trenutno v Radencih.

Dora in Geder sta se na začetku pogovora dotaknila negativnih ocen in afer, ki se v tem času dogajanju v slovenski vojski. Beseda je nanesla tudi na obvezno služenje vojaškega roka, ki ga v Sloveniji več ni. 

“Jaz sem prepričan, da ni vojska tista, ki je poklicana, da dekleta in fante vzgaja v tisto, kar si želimo, da so. To je bolj naloga družine, vzgojno-izobraževalnih institucij, ne pa vojske.”

Geder, ki je končal soboško gimnazijo, pravi, da je bil po duši vedno športnik, zato se je tudi vpisal na športno fakulteto.  Po končani fakulteti je svojo kariero začel v Radenski kot vodja rekreacije. 

"Odločitev je bila zelo težka"

Ko se je vrnil iz obveznega služenja vojaškega roka, je bil takoj poslan v rezervo teritorialne obrambe. Le nekaj mesecev po prehodu iz služenja vojaškega roka je imel prvo vajo v teritorialni obrambi. 

“Potem pa se je zgodil tisti prelomni trenutek, ko so menjavali poveljnika občinskega štaba teritorialne obrambe v Gornji Radgoni. Takrat so me prosili, če bi jaz prevzel to funkcijo. Odločitev je bila zelo težka, ker sem videl izzive tudi v karieri, ki sem jo začel.”

Po enotedenskem premisleku in posvetu s starši je funkcijo sprejel. 

Beseda je tekla tudi o osamosvojitveni vojni, teritorialni obrambi, varovanju mejnega prehoda v Gederovcih …

“To je bila vojna po vseh klasifikacijah"

O osamosvojitveni vojni Geder pravi, da je bila vojna vodena toliko preudarno, da smo zmagali, da je bila škoda minimalna in žrtev zelo malo. Se pa ne strinja s tistimi, ki pravijo, da to ni bilo nič.

“To je bila vojna po vseh klasifikacijah. In govoriti, da to ni bilo nič, je omaležovanje samostojnosti Slovenije.”

Geder meni, da smo s to vojno dosegli to, kar smo Slovenci sanjali desetletja, “cilj je bil dosežen in to je bistvo.”

Zanj se je pravzaprav komaj začela vojaška kariera. Spomladi 1992 je postal poveljnik tankovskega bataljona v Mariboru, za tem je prevzel poveljniško funkcijo v Postojni, potem je šel v Ljubljano na generalštab, potem v Celje. Nekaj časa je preživel tudi na šolanju v tujini, kjer je dobil neprecenljive izkušnje.

“To je usoda vojske, da se vsi usposabljamo za vojno pa vsi upamo, da je ne bo.”

Do nove vlade bodo pripravili vojaške predloge

Verjame, da se veliko ljudi v zadnjih desetih letih z marsičim ni strinjalo, a dodaja tudi, da je to premalo in je treba nekaj narediti. 

Do postavitve nove vlade bodo pripravili vojaške predloge, dokončali bodo projekt Provoj II, pripravili bodo novo dokumentacijo, upoštevajoč današnje trende. 

“Preobremeniti državo z vojsko ni rešitev.”

Več zanimivega v pogovoru z Alanom Gederjem, načelnikom generalštaba Slovenske vojske pa v priloženem videoposnetku. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice